Figueres també ambiciona rebre de l’Estat el tram urbà de l’N-260 juntament amb l’N-IIa

La «humanització» de l’actual avinguda Salvador Dalí, pactada entre l’Ajuntament i el Ministeri, comportarà la pacificació dràstica del trànsit i la seva plena reconversió en un carrer urbà

Entrada a Figueres des 
de Vilafant pel tram urbà 
de l’N-260.  SANTI COLL

Entrada a Figueres des de Vilafant pel tram urbà de l’N-260. SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

Figueres fa anys que reclama la cessió del tram urbà de l’antiga carretera general que travessa la ciutat, coneguda com a N-IIa, i que va ser substituïda als anys setanta pel cinturó de ronda que voreja el terme des de Borrassà fins a Hostalets de Llers. Aquests darrers anys, l’Ajuntament i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) han estat negociant aquest traspàs. Tot i que sempre s’ha parlat molt del traçat de l’avinguda Salvador Dalí, nom amb el qual es coneix ara l’N-IIa, els tècnics de les dues administracions també han inclòs en aquestes negociacions el tram urbà de la carretera N-260 que entra a Figueres pel carrer Empordà fins a la plaça del Sol.

El Secretari d’Infrastructures del Mitma, Xavier Flores, ha estat l’enllaç entre les voluntats dels dos governs i que han estat lligades, darrerament, al procés de redacció i aprovació del nou POUM figuerenc.

La clau de tot plegat es va iniciar el 26 de juliol de 2021, quan es va aprovar inicialment el POUM. En el tràmit de sol·licitud d’informes als organismes afectats per raó de llurs competències sectorials, es va requerir informe al Mitma, que el va emetre en data 15 d’octubre de 2021 indicant respecte a aquests dos trams que podria informar favorablement si l’Ajuntament sol·licita la cessió dels trams de les carreteres N-IIa i 260 conjuntament amb mesures addicionals que permetessin garantir la continuïtat dels itineraris per al trànsit de llarg recorregut.

Les dues administracions estan en plena sintonia per a abordar la reforma i cessió dels dos vials de titularitat estatal

Des d’aleshores les reunions entre els tècnics de les dues administracions han estat continuades i han desembocat en una «Memòria valorada de condicionament, millora i humanització del tram urbà de la N-IIa i condicionament i reforç del ferm del tram urbà de la N-26» que va ser aprovada en el darrer ple. En aquest document es preveu que a les dues vies s’hi portin a terme «actuacions de condicionament, millora de ferm i de pavimentacions, i adequació d’enllumenats i drenatges, mentre que les actuacions de millora i d’humanització es concentraran als diferents trams de l’N-IIa/Av. Salvador Dalí».

Un dels objectius principals és «la humanització efectiva de l’Avinguda Salvador Dalí, amb una mobilitat més sostenible i un trànsit més pacificat», la qual cosa està plenament lligada als objectius europeus de mobilitat sostenible i la seva repercussió directa en la regulació de trànsit en aquest vial amb la «reducció de la velocitat i transformació d’una via ràpida urbana en un carrer urbà d’accés a habitatge, comerç i serveis».

L’acord entre l’Ajuntament i l’Estat preveu que les obres d’aquest projecte «hauran de ser executades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que assumirà la tasca de redactar el projecte executiu dels treballs i licitar-ne l’execució i supervisar-les».

[object Object]

L’anella de l’àrea urbana ha de permetre guanyar mobilitat i treure trànsit del centre de la ciutat



La inclusió del tram urbà de l’N-260 en les negociacions entre l’Ajuntament de Figueres i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana està plenament lligada al desenvolupament de la nova xarxa viària que ha d’envoltar la capital empordanesa en el futur i en la qual també està implicada el govern de la Generalitat. Per part de l’Estat, el Mitma té previst abordar definitivament el procés de construcció del nou enllaç Figueres Centre de l’autopista AP-7, amb entrada cap al carrer Empordà, el tram urbà de l’N-260 que l’Ajuntament preveu recepcionar.

Aquest punt estratègic ha de generar una nova mobilitat amb altres enllaços cap a Vilafant i amb la continuïtat de la C-31 des del Pont del príncep fins al nou emplaçament que tindrà l’estació intermodal ferroviària. La C-31 és propietat de la Generalitat i la seva perllongació ha patit un llarg aletargament que s’ha trencat aquest passat desembre a partir de l’aprovació d’una moció del grup del Partit dels Socialistes de Catalunya presentada en el Parlament i que va ser votada favorablement per una àmplia majoria de grups

En concret, la moció insta el Govern de la Generalitat a «tramitar, en el termini màxim de dos mesos, l’avaluació ambiental de l’estudi informatiu del perllongament de la C-31 entre el pont del Príncep i l’estació del TAV de Vilafant, del vial urbà C-31 fins a Vilafant i l’encàrrec d’un nou estudi informatiu de la ronda Nord de Figueres». Aquesta darrera està vinculada amb el túnel que ha de passar per sota del castell de Sant Ferran per a donar continuïtat a la ronda urbana nord de la ciutat.