MEDI AMBIENT

El centre de tortugues de l'Albera construeix una bassa artificial per amfibis i libèl·lules davant la falta d'aigua

L'objectiu es garantir la reproducció d'aquestes espècies en plena sequera

La bassa que s'està construint.

La bassa que s'està construint. / Gemma Tubert

Gemma Tubert

El Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l'Albera està construint una bassa artificial per atraure amfibis, libèl·lules i alguns rèptils i afavorir-ne la reproducció. L'Albera és, precisament, un dels espais naturals amb més biodiversitat de Catalunya i de l'Europa occidental. De fet, de les 18 espècies d'amfibis que hi ha a Catalunya, 13 estan a l'Albera i d'aquestes, se n'han observat 11 al centre. Entre elles, hi ha el tritó verd, la reineta o el tòtil. De libèl·lules i espiadimonis, n'hi ha 70 espècies i 43 són presents a l'Albera, set d'elles al CRT. Malgrat això, la falta d'aigua posa en risc l'equilibri d'aquest ecosistema. La nova bassa, que es posarà en marxa al març, vol ser un focus d'atracció per aquesta fauna.

Fa aproximadament deu anys i gràcies a un projecte LIFE de la Unió Europea, el Centre de Reproducció de Tortugues va poder construir 31 basses artificials per a la cria en captivitat de la tortuga d'estany, una espècie greument amenaçada. Les instal·lacions es van més en uns terrenys adjacents al centre on any rere any s'hi han anat fent actuacions per incorporar-les a la visita. Durant el 2022, de fet, gràcies a un ajut de la Societat Alemanya d'Herpetologia, es va començar a adequar una zona de 2.500 metres quadrats on s'han creat espais de per a la reproducció de tortuga mediterrània.

Va ser en aquelles basses on no hi havia tortugues, precisament, on els tècnics del centre van detectar que la presència de tritons, reinetes o larves d'insectes. "Vam veure que aquests punts d'aigua afavorien la presència d'aquests amfibis, invertebrats i alguns rèptils", explica el tècnic del centre Andreu Cufí. El fet que estiguessin a la zona de tortugues d'estany, però, propiciava que molts exemplars es convertissin en aliment d'aquesta espècie abans d'arribar a fer-se adults. És el que es coneix com a "trampa biològica".

Part de la bassa que s'està construin.

Part de la bassa que s'està construin. / Gemma Tubert

Amb l'objectiu de propiciar un ecosistema idoni, el centre va començar a idear el projecte de construcció d'una bassa artificial exclusivament per a aquesta fauna. "L'Albera és un dels espais naturals amb més biodiversitat de Catalunya i de tota l'Europa occidental", expliquen. De fet, de les 18 espècies d'amfibis que hi ha a Catalunya, a l'Albera se'n poden trobar 13 i 11 al centre de reproducció. També han detectat almenys set espècies d'odonats (libèl·lules i espiadimonis).

"Hem decidit tirar endavant aquest projecte, amb l'ajuda de la Fundació Alchimia Solidària, per afavorir aquestes espècies en aquesta zona de l'Albera, on hi plou poc, hi ha molta escassedat d'aigua i on quan plou l'aigua es filtra molt de pressa i gairebé no hi ha punts d'aigua permanents", remarca Cufí.

"Ara que hi ha tanta sequera, tenir un punt d'aigua permanent -utilitzaran una bomba de recirculació- afavorirà que totes aquestes espècies tinguin un punt on reproduir-se i altres animals com ocells també hi puguin venir", afegeix el tècnic del centre.

La bassa, de 14 metres de llarg i gairebé nou d'amplada, està en construcció i està previst que estigui enllestida a finals de març, quan el centre reobrirà portes coincidint amb la fi de la hivernació de les tortugues. L'espai, a més, serà visitable per als més de 8.000 visitants que passen anualment pel centre. Està previst que es renaturalitzi i s'hi instal·li un cartell informatiu explicant la diversitat d'espècies que s'hi establiran.

L'obra s'ha encarregat a la mateixa empresa, especialitzada en aquest tipus d'intervencions, que ja es va fer càrrec de la construcció de les basses per a tortugues.

Plantes autòctones

Pel que fa a la vegetació, a banda de l'espontània que hi surti, s'hi plantarà boga i lliri groc. A dins, hi haurà nenúfars autòctons, que es mantenen al centre i que es van traslladar d'una bassa desapareguda al Baix Ter l'any 1994. També s'hi plantarà una altra planta aquàtica, Euphorbia palustris, una espècie lligada a les zones humides i que manté a les comarques gironines una de les úniques poblacions de Catalunya. El centre conserva diversos exemplars recuperats dels Aiguamolls de l'Empordà.

Una de les basses artificials que tenen des de fa anys per a tortugues d'estany .

Una de les basses artificials que tenen des de fa anys per a tortugues d'estany . / GEMMA TUBERT

Omplir una bassa de Cap de Creus

Aquesta no és la primera vegada que es fa una iniciativa d'aquestes característiques. A finals de novembre, efectius del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) van abocar uns 3.000 litres d'aigua regenerada procedent de la depuradora del Port de la Selva en una bassa del Cap de Creus per afavorir la reproducció de diversos amfibis. Es tracta d'una bassa històrica de Mas Ventós, on els experts havien comptabilitzat fins a set espècies d'amfibis com el tritó verd, la salamandra o el gripau però que la sequera acumulada havia deixat completament seca.

La sequera i els efectes en les tortugues

La falta de pluja fa temps que manté en alerta aquest centre, ubicat a Garriguella. Aquest estiu, la sequera va avançar el naixement de tortugues mediterrànies i va provocar la mort d'algunes cries. Al centre, es van trobar alguns exemplars completament secs dins els ous.

Malgrat l'alarma que va provocar la situació, Cufí diu que les poques pluges que hi va haver a finals d'agost i principis de setembre van ajudar a revertir l'escenari i, finalment, han aconseguit que hi neixin unes 300 cries. "A vegades, n'hem tingut 400 però 300 és una bona xifra", assegura.

El que estan detectant ara, però, en plena etapa d'hivernació és que els dies amb les temperatures més altes algunes tortugues surten dels caus. "A més, com que hi ha molta sequera, a la mínima que plou una mica i detecten aigua, surten", detalla Cufí.

Tortugues mediterrànies juvenils al CRT de l'Albera.

Tortugues mediterrànies juvenils al CRT de l'Albera. / Gemma Tubert