MEDI AMBIENT

Roses i el Delta de l’Ebre sumen esforços per preservar els musclos al litoral català

La infraestructura existent a Roses permet als pescadors del sud tenir cria sense sortir de Catalunya i abaratir costos 

La confraria rosinca considera ampliar les instal·lacions i llançar al mercat en un futur una marca pròpia de la badia

Zona de les instal·lacions d’aqüicultura de la Confraria de Roses.

Zona de les instal·lacions d’aqüicultura de la Confraria de Roses. / Santi Coll

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Els pescadors de Roses s’han associat amb els del Delta de l’Ebre per preservar la supervivència dels musclos al litoral català davant les dificultats que cada regió afronta en la cria d’aquest mol·lusc. Segons Antoni Abad, patró major de la Confraria de Roses i president de les Confraries de Catalunya, «la intenció és sumar esforços a través d’una aliança que té el potencial per convertir-se en l’embrió d’una futura Denominació d’Origen del Musclo Català».

La Confraria de Pescadors de Roses va impulsar l’any passat una nova iniciativa per diversificar els seus ingressos, creant una piscifactoria de musclos. Aquesta decisió venia impulsada per la dificultat de mantenir-se només amb la pesca. «Teníem com a precedent l’èxit de la piscifactoria de llobarros i orades a Roses i augurem un futur prometedor per a la cria de musclos i la comercialització en un futur del muscle de la badia de Roses», diu Abad.

«La intenció és sumar esforços a través d’una aliança que té el potencial per convertir-se en l’embrió d’una futura Denominació d’Origen del Musclo Català»

Antoni Abad

— Patró major de Roses i president de les Confraries de Catalunya

De moment Roses es troba amb una problemàtica: «Tenim molt de musclo i creix, però la carn no s’emplena adequadament. La clova segueix el procediment normal, però quan obríem el musclo hi havia menjar, però no com el poden tenir a altres llocs. Si haguéssim posat el musclo al mercat, hauríem estat per sota de preu perquè no és com la resta», comenta Antoni Abad. Afegeix que segons els científics «només que plogui una mica i torni a baixar més aigua als rius del sud de França probablement el golf tornarà a tenir el menjar que faci falta perquè el musclo pugui créixer».

Tanmateix, mentre no sigui així, han considerat establir «una relació comercial amb els companys del Delta i fer un projecte de país i costos reduïts». El Delta lluita contra els efectes del canvi climàtic. A la regió les altes temperatures del mar han afectat la producció de musclos amb la pitjor collita en l’última dècada, i amb una gran pèrdua d’ingressos. En canvi, les aigües més fredes del mar de Roses evita aquest impacte negatiu.

Antoni Abad a les instal·lacions d’aqüicultura de la Confraria de Roses.

Antoni Abad a les instal·lacions d’aqüicultura de la Confraria de Roses. / Santi Coll

Aliança beneficiosa

L’aliança entre ambdues parts suposa una oportunitat molt beneficiosa. La infraestructura existent i la captació a Roses permeten als pescadors del Delta tenir cria sense sortir de Catalunya, afavorint una producció local i sostenible, ja que fins ara es veien obligats a comprar cria a països com Itàlia, Grècia França.

La idea va sorgir quan Antoni Abad va compartir les dificultats amb Álvaro Acero, gerent de Fepromodel (Federació de Productors de Mol·luscs Delta de l’Ebre), que va suggerir una prova conjunta. La col·laboració amb el Delta de l’Ebre ha significat ser una solució ideal amb un estalvi de costos notable per als pescadors del sud del litoral català. Abad subratlla aquest èxit: «És una cria catalana, el transport és més curt i en quatre horetes el tenen a l’aigua, també redueixen costos, pot ser un projecte de país molt interessant». I és que unificar esforços representa que Roses obté uns ingressos de la venda de cries als aqüicultors del Delta, i aquests tenen cria sense necessitat de dependre d’altres països.

«És una cria catalana, el transport és més curt i en quatre horetes el tenen a l’aigua, també redueixen costos, pot ser un projecte de país molt interessant»

Antoni Abad

— Patró major de Roses i president de les Confraries de Catalunya

El procés és senzill. La captació de la cria es fa a Roses i un cop té la mida necessària es transporta al Delta, on es poden desenvolupar adequadament per acabar comercialitzant-se. Una vegada allà les cries s’engreixen aprofitant els abundants nutrients procedents dels arrossars.

30 tones enviades

Amb aproximadament 30 tones ja enviades, si el projecte prospera, la Confraria de Pescadors de Roses contempla l’ampliació de les línies de producció en diferents fases. En aquest sentit, Abad mira al futur i afirma que «si nosaltres tenim les instal·lacions i podem produir la cria i ells la poden engreixar pot ser un èxit, tot i això no descartem poder posar al mercat el nostre propi producte».

Musclos.

Musclos. / Empordà

Antoni Abad també destaca la importància econòmica de la pesca a Roses: «Som la segona empresa més gran del municipi. Avui dia la Confraria de Pescadors factura entre 9 i 10 milions, als quals cal afegir altres ingressos com la piscifactoria de llobarros i la de musclos, entre d’altres».

L’any passat la Confraria també va engegar una prova pilot per cultivar algues aprofitant els nutrients de piscifactoria a la badia de Roses. La «primera sembrada» d’enciam de mar es va fer l’agost del 2023 i va consistir a col·locar cent metres de cordes en quatre rèpliques de 25 metres a les instal·lacions d’aqüicultura de la confraria de pescadors. L’objectiu d’aquest pla pilot és comprovar si, aprofitant els nutrients que generen altres espècies com el llobarro o l’orada, és viable cultivar algues al Mediterrani. Si els primers resultats tenen èxit, l’objectiu és ampliar el nombre de metres per engegar la comercialització de l’enciam de mar l’any vinent.

Tota la informació de la comarca aquí, a EMPORDÀ

Subscriu-te per seguir llegint