El telèfon contra la violència masclista ha atés més de 100 trucades fetes des de l'Alt Empordà en 10 mesos

En el conjunt de les comarques de Girona continuen creixent les telefonades al servei, i de gener a octubre s'han realitzat fins a 746

La major part de les telefonades per violència masclista a la província es fan des del Gironès i l’Alt Empordà.

La major part de les telefonades per violència masclista a la província es fan des del Gironès i l’Alt Empordà.

Eva Batlle

Les trucades al telèfon contra la violència masclista segueixen creixent a Girona i ja s’han enfilat fins a les 746 telefonades en 10 mesos. Suposen el 87% de totes les realitzades l’any passat, que va tancar amb 846. 

Les dades obertes de l’Institut Català de les Dones mostren que cada dia es fan més de dues trucades, missatges de Whatsapp o correus electrònics des de la província que estan dirigits aquest servei. Fent una anàlisi per comarques, el Gironès encapçala el llistat i és des d’on es fan més peticions d’ajuda amb 340 en deu mesos. Per sota hi ha l’Alt Empordà amb 132 telefonades. De prop la segueix la Selva amb 119 peticions, mentre que el Pla de l’Estany és l’àrea des d’on se n’han emès menys de peticions, 13 en concret. 

Pel que fa al perfil de les víctimes que han acudit a aquest servei des del gener i fins a l’octubre, és el d’una dona d'entre 31 i 50 anys, que viu en el domicili amb l’agressor i que té fills. En relació amb l’àmbit en el qual s’exerceix la violència vers les dones ateses pel telèfon 900 900 120, s’observa que en el 84,52% dels casos la violència ha estat en l’àmbit de la parella, el 6,44 % dels casos en l’àmbit familiar, i el 5,30 % dels casos en l’àmbit sociocomunitari i laboral.

D’altra banda, també cal dir que en tots els casos que s’han atès per telèfon hi havia almenys un de tipus de maltractament. En 403 era de tipus psicològic; en 157, físic; en 66, econòmic; i en 41, sexual.

El 900 900 120 ha rebut 11.953 trucades, fins a 31 d’octubre de 2023 a tot Catalunya. La xifra es tradueix en un augment sostingut de nombre d’atencions respecte al mateix període de l’any passat del 15,07%, segons el departament d’Igualtat i Feminismes, que assegura que l’increment en les trucades coincideix amb les millores fetes des de finals del 2022 i que atén en 124 llengües. 

El telèfon 900 900 120 és un recurs dirigit a les dones maltractades o a persones del seu voltant. Només fent-hi una trucada poden demanar ajuda i assessorament. I és que cada cop hi ha més dones que són víctimes de violència masclista que denuncien el malson. Tot i això, encara hi ha dones que no s’atreveixen i abans de fer aquest pas busquen d’altres recursos

A més d’oferir informació sobre els serveis d’atenció i recuperació de les violències masclistes, el telèfon ha passat a oferir assessorament jurídic i atenció psicològica directa. Una psicòloga especialitzada en violències masclistes escolta la dona i li ofereix confort emocional. Això explica l’augment en la durada de les trucades que en el 38,7% dels casos se superen els 15 minuts de conversa, indica un comunicat emès recentment per la Generalitat.

Subscriu-te per seguir llegint