L’antiga Fonda de La Vajol acollirà un espai cultural i la seu de l’Ajuntament

L’immoble es troba a la cèntrica plaça Major i es va adquirir ara fa un any per 145.000 euros

L’antiga fonda, ara propietat de l’Ajuntament.

L’antiga fonda, ara propietat de l’Ajuntament. / Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Ara fa un any, l’Ajuntament de La Vajol va adquirir l’edifici d’una antiga fonda del poble, ubicada a la plaça Major cantonada amb el carrer Nou, per 145.000 euros. L’objectiu de l’adquisició, segons explica l’alcalde Joaquim Morillo, és convertir-la ara en un espai cultural perquè esdevingui «un espai polivalent on es puguin fer tallers de memòria per a la gent gran, educació física o exposicions». Això, afegeix, «garantirà als veïns un espai al poble on poder-se trobar i fer activitats». A més, la idea és també traslladar-hi les dependències de l’Ajuntament, aprofitant la centralitat de l’immoble. Aquesta decisió implica abandonar l’antic edifici, que era, fins ara, l’únic bé patrimonial en propietat. «Tenir l’Ajuntament a la mateixa plaça serà molt més còmode pels veïns», reconeix l’alcalde.

Per tirar endavant la reforma i canvi d’ús d’aquesta antiga fonda, on se servien menjars i es donava allotjament, l’Ajuntament ja ha rebut una subvenció de 80.000 euros de la Diputació de Girona. Morillo no amaga que, per a La Vajol, aquests treballs suposen un repte molt important tenint en compte el pressupost anual del que disposen, 120.000 euros, el més petit de les comarques gironines. També cal afegir que la reforma implica certa complexitat, ja que durant la construcció de l’edifici, que com a fonda va tancar portes l’any 2004, van utilitzar-se bigues que presenten aluminosis i també forjats de fusta que caldrà substituir.

Tres zones diferenciades

L’edifici, que s’ha deteriorat molt durant aquests anys que ha restat en desús, disposa de 526 metres quadrats de superfície distribuïts en planta baixa, dues plantes pis i pati interior. La casa es composa de tres zones diferenciades constructivament. La zona que dona a la plaça està formada per les sales i zones nobles de l’hostal amb sostres de bigues metàl·liques i entrebigades amb arquets ceràmics amb paviment hidràulic. La zona lateral inclou una volta de pedra en planta baixa i ala plata pis on hi ha les bigues amb aluminosis. La tercera zona dona al pati. «La voluntat és recuperar zones que són estances i ampliar-les perquè siguin més grans i on poder-hi fer clubs de lectura o xerrades, per exemple, o qualsevol altra activitat que la gent del poble vulgui fer», descriu Morillo. El projecte inclou espai pel dispensari i no es descarta ampliar pati interior per esdevenir un espai enjardinat.

Articles relacionats

Subscriu-te per seguir llegint