Figueres tindrà un nou jutjat per fer front a l’augment de càrrega de feina

El Consell de Ministres va aprovar la setmana passada per Reial Decret la creació del nou jutjat a la capital altempordanesa i també un a Girona

Jutjats de Figueres.

Jutjats de Figueres. / ACN

Ariadna Sala

El Consell de Ministres va aprovar la setmana passada per Reial Decret la creació de dos nous jutjats a Figueres i Girona per fer front a l’augment de la càrrega de feina que pateixen els òrgans judicials. Seran el jutjat de Primera Instància 8 de Girona i el jutjat de Primera Instància i Instrucció 9 de Figueres, essent ambdós reclams per part de treballadors i altres actors implicats en el sistema judicial. 

El Govern va anunciar que posarà en marxa fins a 36 nous jutjats arreu de l’Estat i 33 noves places de magistrat, dels quals una ha estat adjudicada a la secció segona de l’Audiència de Girona. 

Les tres mesures preses a la demarcació gironina són la resposta a les demandes que va fer el president en funcions de l’Audiència de Girona durant la presentació de la memòria judicial del 2022. Els dos jutjats i la plaça de magistrat a la secció segona són les tres necessitats «més urgents» pel sistema judicial de la província. En el cas dels jutjats de primera instància de Girona, pateixen una sobrecàrrega per sobre del 140% del que estableix el mòdul fixat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). 

En el cas del partit judicial de Figueres, hi ha un 60% més d’assumptes ingressats tant en la jurisdicció civil com la penal. Val a dir que en aquest cas, fa uns mesos, més d’un centenar de funcionaris d’aquest jutjat van elaborar un informe denunciant la sobrecàrrega que hi ha i demanant a les administracions, al TSJC i al CGPJ que es posin en marxa tres òrgans més al partit judicial, i que es dugui a terme la divisió de jurisdiccions, una altra reclamació històrica de la comarca per la seva situació fronterera. Aquesta última reivindicació encara no s’ha posat sobre la taula. Segons van indicar, fa 14 anys que no s’ha creat cap nou jutjat ni s’ha augmentat el personal.

Més litigiositat

El Govern preveu que hi haurà un increment de la litigiositat, que els òrgans judicials ja han notat durant aquest any (només en el tercer trimestre els assumptes ingressats als jutjats gironins va augmentar fins a un 12%). Segons la nota de premsa del Ministeri de Justícia, l’augment de la planta judicial permetrà, a més, «fer front a les necessitats existents per garantir a la ciutadania l’efectivitat de la protecció judicial dels seus drets».  

Pel que fa al conjunt de Catalunya s’ha aprovat la creació de cinc nous jutjats, i deixant de banda Girona i Figueres la resta es posaran en marxa a BarcelonaBadalona i l’Hospitalet de Llobregat. Pel que fa a les noves places, el Govern n’ha adjudicat cinc, de les quals tres a l’Audiència de Barcelona i una a les audiències de Girona i Tarragona.