El calendari per al 2024 commemora el 50è aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres

Per commemorar el mig segle de vida de l'equipament, l’EMPORDÀ i l’Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí, us ofereixen el calendari 2024 amb el relat fotogràfic i històric d’aquesta efemèride

Portada del calendari amb una imatge aèria del Teatre Museu Dalí il·luminat de nit. | EMPORDÀ

Portada del calendari amb una imatge aèria del Teatre Museu Dalí il·luminat de nit. | EMPORDÀ / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

El pròxim 28 de setembre es compliran cinquanta anys de l’obertura al públic del Teatre-Museu Dalí de Figueres. Creat pel geni universal del surrealisme a partir del vell edifici del Teatre Principal de la capital empordanesa, fa anys que es va convertir en una icona artística i cultural, visitada per milions de persones d’arreu del món.

La façana abans de l’obertura. | CRDI/ NARCÍS SANS PRATS

La façana abans de l’obertura. / CRDI/ NARCÍS SANS PRATS

Per commemorar el mig segle de vida del Teatre-Museu, l’EMPORDÀ i l’Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí, us ofereixen el calendari 2024 amb el relat fotogràfic i històric d’aquesta efemèride. El podreu aconseguir, gratuïtament, amb l’exemplar del setmanari del dimarts 19 de desembre.

Dalí i Gala el dia inaugural. | CRDI/ NARCÍS SANS PRATS

Dalí i Gala el dia inaugural. / CRDI/ NARCÍS SANS PRATS

El calendari 2024 ha estat creat per l’equip figuerenc de SID Estudi amb imatges de Melitó Casals, Conxi Molons, Pasqual Pesudo, Miquel Ruiz i Avilés, Narcís Sans Prats, Avel·lí Torner i Olga Reixach, procedents dels arxius de la Fundació Gala-Salvador Dalí, INSPAI Centre de la Imatge de la Diputació de Girona i els ajuntaments de Figueres i Girona.

Dalí pintant el Palau del Vent. | MELITÓ CASALS/INSPAI

Dalí pintant el Palau del Vent. / MELITÓ CASALS/INSPAI

En la introducció, la regidora de Cultura i Patrimoni, Mariona Seguranyes, assenyala que «la ciutat dona el tret de sortida a la celebració del cinquantè aniversari de la creació d’aquest equipament museístic extraordinari, amb aquest calendari, on es recullen alguns dels moments claus del procés» i recorda que «és un gran objecte surrealista, creat amb la complicitat de molts figuerencs i empordanesos que van estar al costat de l’artista perquè aquell repte que va llançar el 1961 fos una realitat».

Aquesta obra dona continuïtat a una llarga col·laboració entre l’Empordà i l’Ajuntament de Figueres amb l’edició d’un calendari anual amb missatge. L’any 2010 es va dedicar als diferents aspectes que fan ciutat. Després vindrien Jo també treballo per Figueres (2011); Ciutat de mercats i fires (2012); Figueres, ciutat educadora (2013); Figueres, la ciutat de les persones (2014); Símbols de ciutat (2015); Records de Figueres (2016, 2017 i 2018); Museu de l’Empordà (2019); Monturiol 200 anys (2020), Històries de la ciutat (2021), La ciutat d’ahir i d’avui (2022) i Dones de Figueres (2023).