El primer camió elèctric de recollida d’escombraries de l’Estat s’ha estrenat a l’Alt Empordà

El Consell Comarcal incorpora aquest vehicle a través de l’empresa concessionària del servei públic de recollida selectiva Sersall 95 S.L.

El vehicle incorporat és de la marca Volvo.

El vehicle incorporat és de la marca Volvo. / CCAE

Núria Noguera

Núria Noguera

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha incorporat el primer camió totalment elèctric de recollida selectiva de tot l’Estat espanyol. Ho ha fet a través de l’empresa concessionària del servei públic de recollida selectiva i transport dels residus municipals Sersall 95 S.L. El vehicle s’ha presentat aquest 14 de desembre a la seu de l’empresa a Vilamalla.

Carme Salleras, gerent de Sersall ha explicat que, des del mes de juliol el camió està operatiu fent el servei de recollida a la comarca, les seves bateries generen 265 kW i es carreguen en cinc hores, això permet fer dues rutes. “De moment l’hem provat amb la recollida de residus lleugers, envasos, paper i cartró; si no va tant pesat les bateries tenen més estona d’autonomia”, ha explicat Salleras. A més ha afegit que el consum elèctric és major en els desplaçaments poble a poble, “per tant és un camió ideal per a les grans ciutats com podria ser Figueres”.

El vehicle incorporat és de la marca Volvo, model FE i compta amb el sistema EASY, de Nord Engineering, intel·ligent, totalment automatitzat i gestionat per un sol operari: el conductor del camió. Permet la càrrega bilateral dels contenidors, amb monooperador, sense que l'operari (conductor del vehicle) surti de la cabina. La seva tecnologia també facilita una gestió intel·ligent, segura i eficient de tot el servei de recollida.

Recollida selectiva a l’Alt Empordà

Durant la visita a les instal·lacions de Sersall, la consellera de Medi Ambient, Anna Palet, ha destacat que "la incorporació d'aquest vehicle elèctric, significarà una millora molt important en el servei de recollida, i una aposta ferma per la sostenibilitat, essent una iniciativa capdavantera en el sector de la recollida selectiva i la gestió dels residus". El president del Consell Comarcal Agustí Badosa ha ressaltat la importància que té a nivell del desenvolupament logístic de la comarca, que les empreses i institucions apostin per energies renovables i sistemes de transport més sostenibles.

El servei de recollida, a través del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, de paper, envasos i vidre, abasta en l'actualitat a 65 municipis d'un total de 68 que presenta la comarca. També incorpora la recollida de la fracció orgànica, en un total de 12 municipis, i la fracció de rebuig, en 7 municipis.

L'Alt Empordà és la comarca gironina que major nombre de municipis presenta i està en quarta posició respecte a la superfície. Això comporta una fragmentació pel que fa a la seva estructura municipal, per aquest motiu és tan important reduir l'empremta ecològica i les emissions de Co2, en els desplaçaments, en general, i en concret en la recollida i transport dels residus.