Un restaurant de Cabanelles recull fons per pagar una cadira a un nen malalt

En David té 17 anys i pateix una distròfia muscular

L'establiment també ha engegat una iniciativa solidària, a través d'una acció de l'empresa Espinaler, en benefici de l'institut Guttmann

Un client posant diners a la guardiola.

Un client posant diners a la guardiola. / CARME VILÀ

Carme Vilà

La Mar Aguilera treballa al restaurant la Torre de l'Empordà de Cabanelles. Té un fill, en David, de 17 anys, que pateix, una malaltia neuromuscular, Distròfia Muscular Duchenne. Li van detectar a quatre anys i actualment ja va en cadira de rodes a conseqüència de la degeneració muscular de la malaltia. La cadira els ajudaria en les tasques diàries. Els clients fan aportacions en una guardiola del negoci. 

A en David van diagnosticar-li la malaltia quan tenia quatre anys, després de veure que no tenia la mobilitat habitual d'un nen de la seva edat. La família és conscient que no es cura i que acaba en una mort prematura. Però en el seu dia a dia lluiten perquè pugui viure el més còmode possible. Va a l'institut on està acabant el cicle d'administratiu i l'any vinent haurà de fer les pràctiques. Va deixar de caminar d'un dia per l'altre i avui va amb cadira de rodes. Cognitivament, està bé, i pot escriure, però no té prou força als braços per altres accions com aixecar un got d'aigua. 

En el seu dia a dia, la mare és qui s'encarrega d'aixecar-lo i ajudar-lo en les tasques diverses que ha de fer com dutxar-se. Cada setmana acudeix a l'hospital. Va entrar en un assaig clínic. No saben si és a causa de la medicació o pel procés de la mateixa malaltia, però des de fa uns dos anys el procés degeneratiu es manté aturat. 

Però la mare és conscient que pot canviar d'un dia per l'altre. 

La solidaritat del restaurant i dels clients els permetrà millorar la seva qualitat de vida. La mare ha estat enguixada unes setmanes i això, per exemple, ha suposat un gran esforç per trobar algú que la substituís. En David és alt i amb un pes considerable i la cadira els suposarà un gran alleujament perquè permet evitar tant d'esforç per aixecar-lo, explica la mare.

Accions solidàries

En Joan Ramon Noguera regenta el restaurant amb la seva parella, la Pilar Fàbrega. En Joan considera que s'han de portar a terme iniciatives d'aquest tipus perquè "la societat s'hauria de posar una mica en la pell de l'altre". Si l'administració no subvenciona aquest tipus de materials, considera que l'ajuda que es pot donar és molt important. Mentre s'explica, arriba un client, i posa 50 euros a una Guardiola que quan obrin esperen que serveixi per facilitar la vida a la família del petit. 

Des del restaurant també han decidit formar part d'una altra iniciativa solidària. Tenen productes de l'empresa Espinaler, i per aquestes festes, també paneres per a regalar. Un dels lots, de 39 euros, si es compra, es destinaran els diners obtinguts a l'institut Guttmann. La fundació porta a terme la seva activitat assistencial, científica i social al centre on tracta les persones amb discapacitat d'origen neurològic i l'atenció, el manteniment i la prevenció de la salut i la qualitat de vida.

Els lots d'Espinaler, explica en Joan, es venen al restaurant, i algunes empreses ja els han comprat com a lot de Nadal per als seus treballadors. L'empresa impulsora de la iniciativa espera ajudar a transformar el gimnàs de neurorehabilitació en el més innovador de tot Europa.

Els lots que es poden comprar al restaurant.

Els lots que es poden comprar al restaurant. / Carme Vilà