Entrevista

«Quan la gent coneix Tramuntanets, veu la necessitat i s’hi bolca»

El menú solidari es fa del 27 de novembre al 10 de desembre en cinc restaurants

L’objectiu és recaptar fons i fer promoció de l’entitat

Mireia Gibert és la nova presidenta de l’associació Tramuntanets de Roses. | ARTURO LÓPEZ

Mireia Gibert és la nova presidenta de l’associació Tramuntanets de Roses. | ARTURO LÓPEZ / SÒNIA FUENTES. ROSES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

L’Associació Tramuntanets de Roses, formada per les famílies d'infants amb diversitat funcional de Roses, ha iniciat una nova etapa amb ganes d’engegar noves accions i consolidar recursos econòmics. La nova junts l'encapçala Mireia Gibert, com a presidenta. Per a recaptar diners, aquest any es posa en marxa, del 27 de novembre al 10 de desembre, una campanya de menús solidaris als bars i restaurants del municipi.

Com va néixer l’associació?

L’Associació es va crear el 2009 per un grup de famílies d’infants i joves amb diversitat funcional. Les famílies es trobaven en la situació que quan els seus fills no tenien escola, no disposaven d’una opció de lleure per a ells. Llavors van crear l’associació i van crear casals durant les vacances d’estiu, de Nadal, Setmana Santa i dos caps de setmana al mes també es fan activitats perquè aquests nens hi puguin assistir.

En quin moment decideix posar-se al capdavant?

Feia temps que estava involucrada com a sòcia perquè què la meva filla Elna, de 9 anys té pluridiscapacitat. El mes de desembre passat la junta anterior va dir que ho deixava i em vaig posar com a presidenta el gener d’enguany. Considero que fem una feina important que ha de continuar existint.

En quina situació es troba l’entitat en aquell moment? Quines mancances teniu?

Ens trobem que ja totes les activitats estan molt consolidades. Tot això implica molta feina i esforç de les persones que formen part de l’anterior junta, havia fet un mandat llarg i vam entrar nosaltres. Una de les mancances que té qualsevol de les associacions i més aquesta és que necessitem molt finançament i intentem buscar recursos econòmics per poder pagar aquestes activitats. Cal tenir en compte que un casal ordinari pot tenir un monitor o monitora podria fer-se càrrec d’uns 15 o 20 nens, en el nostre cas hi ha d’haver un monitor per cada dos nens o nenes i de vegades quan un infant requereix una atenció més propera, tindrà un monitor només per a ell. Això genera una despesa molt alta i des de la nostra associació hem de buscar recursos per tenir aquest monitoratge.

D’on ve el finançament?

De les quotes dels socis usuaris: Actualment en tenim 24. Promovem que hi hagi més gent que s’apunti com a soci col·laborador amb una quota de 10 euros al mes o l’any 120 euros. També hi ha donacions puntuals i tenim una subvenció gran de l’Ajuntament de Roses que ens serveix per pagar part del casal d’estiu. L’any passat vam demanar una subvenció a la Caixa i l’hem utilitzat per fer teràpia amb gossos al casal d’estiu i ara la donem un cop a la setmana durant l’hivern.

"L'entitat vol oferir oportunitats de lleure als infants amb discapacitat i un espai de respir a les famílies"

Teniu complicitats amb altres associacions?

Ara tenim un moment dolç d’activitats perquè empreses privades o associacions locals estan promovent accions benèfiques cap a Tramuntanets. L’Agrupació Esportiva Roses organitza una de les quines a benefici nostre, el 30 de desembre. Joventut Rosinka el 16 de desembre fa el correbars Calendari advin, on en cada bar se serveix una copa de vi de D.O Empordà amb una tapa per participar-hi. Cal comprar una entrada i una part dels beneficis serà per l’entitat. L’escola d’art de Roses també farà una exposició solidària. L’establiment Fruites Esteve ven números d’una panera i també hem fet loteria de Nadal.

Heu impulsat alguna acció nova?

Una novetat d’enguany és el menú solidari a Roses, del 27 de novembre al 10 de desembre. Els restaurants poden participar de diferents maneres: Si fan menús, destinen un euro a l’entitat. Si no fan menú, el client pot fer una donació igualment a Tramuntanets. Fins ara s’hi han adherit cinc restaurants: Falconera, Cal Campaner, Restaurant rom, El Racó del Peques i L’Àmfora.

Tindrà continuïtat?

Sí, tot i que l’any que ve canviarem de dates perquè en aquests dies molts restaurants de Roses tanquen. Per una banda, aquesta iniciativa serveix per recaptar diners i per l’altra per difondre qui som Tramuntanets. Hi haurà un tríptic als restaurants on s’informa que fem i qui som.

Creu que a Roses encara hi ha gent que no us coneix?

Crec que encara hi ha una mica de feina a fer. Altres associacions del tercer sector del municipi són més conegudes i més grans. Tot i això, quan la gent ens coneix s’hi aboca molt, veuen la necessitat, els agrada la manera com treballem i tractem els infants i joves i s’hi posen de seguida. Tenim un web: tramuntanets.cat on hi ha tota la feina que fem i de quina manera es pot col·laborar amb l’entitat.

Quins objectius potenciareu?

Continuar fent difusió de l’associació, consolidar uns ingressos que no ens facin estar pendents de les donacions, buscar més subvencions públiques per tancar el pressupost en positiu sense patir. L’objectiu principal és continuar donant un servei tants als infants i joves com a les famílies. Som una associació que té dues peces igual d’importants: que aquests infants tinguin les mateixes oportunitats que altres nens i nenes i puguin gaudir d’activitats de lleure i que les famílies tinguin un espai de respir sabent que poden deixar els infants en un lloc, ben cuidats i ben atesos.