Roses instal·larà boies ecològiques a diverses cales de Cap de Creus per més de 172.000 euros

L'actuació, que s'impulsa per preservar la biodiversitat marina, planteja retirar 111 ancoratges de fondeig que se substituiran per 81 de baix impacte ambiental

L'Ajuntament ha adjudicat els treballs a l'empresa Draser Europa, SL

Cala Montjoi és una de les platges on se substituiran les boies.

Cala Montjoi és una de les platges on se substituiran les boies. / Ajuntament de Roses

Josep López Navarro

Josep López Navarro

L'Ajuntament de Roses ha adjudicat per 172.416,84 euros, IVA inclòs, la instal·lació de boies ecològiques de fondeig per a embarcacions de lleure a les cales Calitjàs, Pelosa, Jóncols i Montjoi, totes situades dins el Parc Natural de Cap de Creus. Les tasques aniran a càrrec de l'empresa Draser Europa, SL, i s'han adjudicat a la baixa, ja que el pressupost base era de 219.917,02 euros, IVA inclòs.

L'actuació, que s'impulsa amb l'objectiu de preservar la biodiversitat marina, planteja retirar 111 ancoratges (formats per una boia, una cadena que la subjecta i un pes mort) que afecten l’ecosistema del fons marí. Se'n trauran 33 a Jóncols, 37 a la Pelosa, 17 a Calitjàs i 24 a Montjoi. En el seu lloc, es col·locaran 81 ancoratges de baix impacte ambiental, concretament 37 a Jóncols, 26 a Pelosa i 18 a Calitjàs. Paral·lelament, també s'eliminaran 20 residus: 3 a Jóncols, 7 a Pelosa, 3 a Calitjàs i 7 a Montjoi. La instal·lació de les boies, que es posarà en marxa pròximament i tindrà una durada de sis mesos, anirà a càrrec de submarinistes que treballaran fins a 30 metres de profunditat.

Un dels anclatges tradicionals que es retirarà.

Un dels pesos morts que es retiraran. / Ajuntament de Roses

Aquesta acció s'emmarca en l'aposta de Roses pel turisme sostenible, i vol protegir sobretot les praderes de l'espècie protegida posidònia, perquè "els ancoratges que utilitzen les embarcacions recreatives l'afecten greument", segons explicava Fèlix Llorens, regidor de Turisme, fa uns mesos a EMPORDÀ.

En aquesta línia, la principal problemàtica d'un sistema d'ancoratge "tradicional" és la cadena que subjecta la boia, ja que quan fa mala mar, molts cops es desprèn del pes mort on està lligada —que sol ser un bloc de ciment— i colpeja el fons marí i la seva biodiversitat. En canvi, els ancoratges sostenibles van fixats a terra i, per tant, "en aquest cas, l'únic que es veu afectat és el tros de sòl on es clava el pes mort", apuntava Llorens.

La col·locació de boies ecològiques a Cap de Creus s'engloba en el projecte 'Transformació de la destinació turística de Roses 2022-2024', proposta finançada pels ajuts del programa Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació dels fons Next Generation. La iniciativa permet desenvolupar 17 projectes destinats a la transició verda i sostenible, a l’eficiència energètica, i al canvi digital de la localitat.