Roses col·locarà ancoratges ecològics per preservar la biodiversitat marina

L’any vinent s’implantaran 81 boies a diverses platges del municipi per així protegir, sobretot, les praderes de posidònia, una espècie protegida

L’Almadrava concentra una gran quantitat de vaixells, i els seus ancoratges danyen el fons marí. | DDG

L’Almadrava concentra una gran quantitat de vaixells, i els seus ancoratges danyen el fons marí. | DDG / Josep López. roses

Josep López Navarro

Josep López Navarro

En el marc de la seva aposta pel turisme sostenible, Roses té previst instal·lar l’any vinent ancoratges ecològics a diverses cales del municipi. Aquesta és una actuació que busca preservar la biodiversitat i l’ecosistema del fons marí, sobretot les praderes de posidònia, una espècie protegida. «Un dels punts negatius del turisme a Roses i al Cap de Creus és l’afectació de l’ecosistema marí per culpa dels ancoratges que utilitzen les embarcacions recreatives, per això volem posar-hi remei», apunta Fèlix Llorens, regidor de Turisme de Roses.

El projecte, que està en fase de licitació i té un pressupost previst de 219.917,02 euros, IVA inclòs, es durà a terme a diverses platges situades dins el Parc Natural de Cap de CreusCalitjàs, Pelosa, Jóncols i Montjoi. En concret, es retiraran 111 ancoratges de fondeig i 20 residus que afecten la posidònia. A partir d’aquí, s’instal·laran 81 ancoratges ecològics repartits entre les diferents platges.

En aquesta línia, cal destacar que un sistema d’ancoratge tradicional consta d’una boia, que és allà on s’amarra la barca, i una cadena que està enganxada a un pes mort, que sol ser un bloc de ciment. «Quan fa mala mar, a vegades les cadenes es desprenen del bloc, i va donant cops al fons marí. Això és dolent per la posidònia i per la biodiversitat marina de l’entorn en general», apunta el regidor de Turisme. En canvi, amb els ancoratges sostenibles, que van clavats a terra, s’evita que la cadena, quan es mou amb la mar, s’arrossegui pel fons marí i l’erosioni. «En aquest cas, el pes mort afecta només el punt on queda clavat», anota Llorens.

Turisme sostenible

Cal destacar que aquest projecte també té l’objectiu de millorar els productes turístics marins sostenibles vinculats a les embarcacions d’oci, posicionant així el municipi com a una destinació respectuosa amb l’entorn marí. De fet, l’actuació s’emmarca en el projecte Transformació de la destinació turística de Roses 2022-2024, proposta finançada pels ajuts del programa Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació, finançat íntegrament pels fons Next Generation de la Unió Europea. Permetrà desenvolupar 17 projectes destinats a la transició verda i sostenible, a l’eficiència energètica, i al canvi digital de Roses. Una de les accions impulsades és la regulació d’accés al Parc Natural de Cap de Creus als vehicles de quatre rodes o superior.