Entrevista | Lluc Cordonet Associació Cervesera El Llúpol de Garriguella

«Ara més gent fa cervesa a casa, per beure un producte de més qualitat»

«Qualsevol persona pot començar fent una petita cocció a casa seva i aprendre pas a pas»

«A l’Empordà, encara falten espais, locals, esdeveniments i botigues on trobar cervesa artesana»

Lluc Cardoner, membre de l’Associació El Llúpol, a l’obrador que té a casa seva. | EDUARD MARTÍ

Lluc Cardoner, membre de l’Associació El Llúpol, a l’obrador que té a casa seva. | EDUARD MARTÍ / SÒNIA FUENTES. garriguella

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

L’Associació Cervesera el Llúpol neix d’un grup d’aficionats a la cervesa artesana al poble de Garriguella i promociona els projectes que neixen a l’Empordà. Té com a finalitat la difusió de la cultura cervesera i l'autoproducció de cervesa artesana feta a casa. Pretén consolidar una posició de primer nivell en el món de la gastronomia.

Amb quins objectius neix l’associació El Llúpol?

Tenim tres objectius. El primer és fer difusió de la cultura de la cervesa artesana, proporcionar una cultura cervesera, el segon és promocionar i donar suport als projectes que apareguin a l’Empordà al voltant del món cerveser. El tercer objectiu és autoproduir cervesa per als socis. Ara som més de 120 associats. L’associació és un paraigua en què els socis es posen d’acord entre ells per finançar l’autoproducció de la seva pròpia cervesa.

Hi ha molts socis que es fan la cervesa a casa?

El primer l’any l’associació va ser bastant productiva pel que fa a l’autoproducció de cervesa, però aquest segon any la cosa pocs socis s’interessen per aquest aspecte. Ara mateix la nostra funció principal és la difusió cultural, fem tastos, activitats per a ajuntaments, per diferents establiments o cervesers i els donem assessorament i suport. Incentivem sempre la gent a provar d’elaborar la seva pròpia cervesa. Qualsevol persona pot començar fent una petita cocció a casa seva i anar aprenent pas a pas. Organitzem tallers per ajudar en aquest procés, per ensenyar altres socis i persones com elaborar cervesa a casa. Hi ha molt interès i cada cop hi ha més persones que es fan la cervesa a casa per a consum propi. En principi amb les eines que tens a qualsevol cuina, una olla, un colador i poca cosa més es pot fer cervesa bàsica, cinc o deu litres de forma fàcil; després el procés es pot professionalitzar tant com es vulgui. Ara que s’autoproduexin la cervesa a casa n’hi ha unes deu persones que estiguin en el nostre radar i amb una marca activa en el mercat ara mateix hi ha sis artesans.

"La cervesa deixa de ser un refresc i es converteix en un producte gastronòmic de primer ordre"

Així doncs, s’està convertint en una nova tendència?

Es fa cervesa des de fa més de sis mil anys. Durant moltes èpoques s’ha fet cervesa a casa igual com era molt comú fer-se el propi vi, en un moment donat de la història es va deixar de fer i a poc a poc es va recuperant. A Catalunya tenim el jaciment més antic d’Europa on hi ha restes d’elaboració de cervesa, la Cova de Can Sadurní, restes arqueològiques amb més de sis mil anys de cereal maltejat, eines per maltejar, eines per fermentar. S’hi feia una cervesa de forma semblant al que es fa avui. Es maltejava el cereal, es bullia i es fermentava.

Quina és la motivació?

Hi poden haver diferents motius, però el principal jo crec que és per poder beure cervesa de millor qualitat. Consumir un producte que ha fet un mateix sempre és una satisfacció. La cervesa casolana busca satisfer la necessitat de consumir aliments més bons, personalitzar la cervesa segons els teus gustos perquè moltes vegades les cerveses en el mercat s’assemblen totes molt i no trobes aquella especialitat que t’agrada i també utilitzar productes de proximitat. Hi ha molta gent que té accés a cereals propis o de proximitat i vol produir amb els seus propis ingredients.

Hi ha un ingredient que no pugui faltar en una cervesa d’elaboració artesana?

A l’edat mitjana es feien cerveses sense llúpol, però avui en dia és un ingredient imprescindible. L’associació El Llúpol és com un homenatge a aquest ingredient que és el que li dona el caràcter i la personalitat a la cervesa. Una cervesa sense llúpol avui dia ja no és concebible.

[object Object]

L’associació El Llúpol creada a Garriguella fa dos anys i mig té com a objectiu promocionar una comunitat que pugui gaudir de la cervesa amb coneixement i sense excés.

Quin és el paper de l’associació a Garriguella i la regió de Girona?

L’explosió de la cervesa artesana es va iniciar a Barcelona des del 2006, però ens trobem que a la zona de l’Alt Empordà encara falten espais, locals, fires, botigues, en general on puguem trobar-la. És per això que impulsem la realització de tallers d’elaboració, tallers de degustació, fires, visites a fàbriques, obradors i productors de llúpol, xerrades amb productors, viatges cervesers.

L’associació crea la seva pròpia cervesa.

Sí, però les cerveses de l’associació no tenen marca ni etiqueta, són autoproduccions, no es venen. No tenen ni necessiten registre sanitari, ni són objecte de cap activitat econòmica mercantil. L’associació no té local ni obrador. Jo, com a soci tinc un obrador particular a casa meva, on elaboro les cerveses que s’autoprodueixen.

La cultura cervesera va en auge?

Som un país que té molt consum de cervesa, però hi ha poca cultura cervesera. Els últims quinze anys ha sorgit aquest nou sector de la cervesa artesana que trenca una mica amb aquesta situació: només hi havia lagers industrials, no hi havia varietat d’estils ni una cultura gastronòmica, s’entenia la cervesa com un refresc. Ara amb aquest pas endavant que s’ha fet amb les cerveses artesanes, ha deixat de ser un refresc i passa a ser un producte gastronòmic de primer ordre al mateix nivell dels vins, per exemple. S’està recuperant, es descobreixen noves varietats, noves formes de consumir-les, noves formes de maridar-les i la nova cultura cervesera ocupa un nou espai a la gastronomia, però que va començar fa quinze anys aproximadament.

Quin és l’objectiu final?

Que el públic en general comenci a valorar el producte, que tingui un lloc en la restauració igual que els vins o qualsevol producte gastronòmic, que se li doni valor i es conegui. Esperem continuar creixent i consolidar una comunitat que valori la feina artesanal dels productors de cervesa.