Navata presenta el projecte de cooperativa d’habitatge en una jornada

La Cooperativa Somtribu difon la iniciativa en una jornada a la Sala del Sindicat el 17 de novembre

La tendència arrela a Catalunya davant l’escassetat i encariment del parc immobiliari

La cooperativa Somtribu presenta el seu projecte d'habitatge cooperatiu.

La cooperativa Somtribu presenta el seu projecte d'habitatge cooperatiu. / Eduard Martí

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Navata acull, aquest divendres 17 a les 4 de la tarda, una jornada de presentació de la Cooperativa d’Habitatge en Cessió d’Ús i de Consumidors Somtribu, una iniciativa que promou un model d’habitatge cooperatiu per posar en relleu aquesta proposta cooperativa per al desenvolupament sostenible del municipi.

Una cooperativa d’habitatge és una modalitat d'accés a l'habitatge que permet a una comunitat de persones viure en un edifici sense ser-ne els propietaris o els arrendadors, per un termini de temps ampli i a un preu inferior al del mercat. Tot i que a l'Alt Empordà encara no s’hi poden trobar projectes finalitzats d’habitatges cooperatius en cessió d’ús, existeixen propostes molt avançades com la de Somtribu que es presenta a Navata.

La jornada s'obre a les 4 de la tarda amb la intervenció de diferents socis fundadors d’altres projectes de cooperativa com Ana Fernández i Gemma Nogués que compartiran els seus coneixements juntament amb Yolanda Márquez, sòcia fundadora de Somtribu a Navata. La sessió inclourà una intervenció de Najia Lotfi, presidenta de la Cooperativa Coophalal de finançament islàmic, que parlarà sobre el finançament sense interessos i el compromís amb projectes de transformació social.

La Fundació Seira, a través de Daniel Maria, abordarà la importància de la rehabilitació d'edificis, amb la participació de Paula Torres, Ramon Heras, i Estel Jou d'Undos arquitectura.

Per la seva part Jordà Escolà, coordinador d'Habicoop, oferirà una visió general de les cooperatives d'habitatge a Catalunya per destacar l'impacte social d'aquestes iniciatives.

Taula rodona

La jornada conclourà amb una taula rodona sobre les eines de finançament alternatiu per a les petites cooperatives d'habitatge rurals i el paper dels API (Agents de la Propietat Immobiliària) en l'accés al sòl, amb una reflexió sobre l'existència d'APIs ètics.

El projecte de Somtribu

El projecte de Somtribu representa un canvi de paradigma en l’accés a l’habitatge, allunyant-se dels models tradicionals d’habitatge privat o de lloguer. Participar-hi requereix una aportació inicial, en aquest cas, de 30.000 euros i quotes mensuals de 500 euros fins a pagar el total de l’obra. Per finalitzar la trobada Montse Biernés, Yolanda Márquez, i Jaume Guillamon, socis fundadors de la Cooperativa Somtribu, presentaran als assistents el projecte cooperatiu a Navata, subratllant els valors col·laboratius i l'impacte positiu per a la comunitat local.

Han creat la cooperativa amb l’objectiu de compartir espais de vida i construir una comunitat solidària i sostenible. La cooperativa es basa en principis d’habitatge cooperatiu, cessió d'ús i consum ètic, sense ànim de lucre: «Cooperem i arrelem a Navata amb compromís social, des d’una visió integrativa de la vida i de les relacions entre nosaltres» assenyalen.