Empuriabrava prova un tractor pioner de biometà per a netejar platges

El vehicle innovador de New Holland és el primer del món que es comercialitza amb una motorització eficient que aprofita residus ramaders

VÍDEO | El tractor de New Holland durant la demostració feta a la platja d’Empuriabrava.

Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

Representants municipals de Castelló d'Empúries, tècnics ambientals i d’empreses privades van participar, la setmana passada, en una sessió de demostració teòrica i pràctica del tractor T6 Methane Power de la multinacional New Holland, el primer que es comercialitza a tot el món fent servir metà com a combustible, biogàs que es pot produir al camp a partir de residus orgànics i deixalles d’animals, especialment purins.

L’empresa New Holland va escollir Empuriabrava davant l’interès municipal per a conèixer aquesta tecnologia que permetria substituir els vehicles de combustió dièsel que es fan servir per a la neteja diària de les platges amb la finalitat d’augmentar la sostenibilitat ambiental del servei.

Cristina Bech, regidora responsable de les àrees de Medi Ambient, Sostenibilitat i Platges, assenyala que «la darrera auditoria d’Ecoplayas per a la bandera de qualitat ambiental ens va fer saber que, ara per ara, no descomptaven punts pel tema de l’ús de gasoil i les seves emissions de CO₂ en els equips de manteniment de les platges, però que en un futur pròxim serà un dels factors que vigilaran i tindran molt en compte. A partir d’aquest fet, vam veure que les alternatives eren de vehicles de mobilitat elèctrica o gas de metà. Ens van oferir la possibilitat de conèixer aquest nou tractor de l’empresa New Holland que és l’únic del món que, de moment s’avé a les nostres necessitats, per això vam acceptar que el portessin aquí per a provar-lo». Per a la tinent d’alcalde castellonina, aquest assaig «és una manera evident de buscar una transició energètica a la qual estem obligats a arribar i, encara amb més motiu pel fet de ser l’administració més pròxima al ciutadà, que és la que ha de donar exemple».

José Llopis, directiu de New Holland a Espanya i Portugal, destaca que el tractor de biometà «aporta una solució total o parcial als tres grans reptes ambientals que tenim». El vehicle té la mateixa estructura que el seu bessó dièsel, però va equipat amb un maleter que incorpora els tancs de gas comprimit. «També hem triat Castelló per la proximitat amb la planta de biogàs del mas Jonquer de Vilanant, ja que la seva existència facilitaria l’ús de la màquina», afegeix. El T6 Methane Power té un motor de 179 CV i sis cilindres, amb les mateixes prestacions que el dièsel, és menys sorollós i el cost és entre un 10 i un 15% superior al del model convencional.

[object Object]

La regidora Cristina Bech destaca l’oportunitat del moment a l’hora de plantejar un canvi en el sistema de neteja de les platges de Castelló d’Empúries i Empuriabrava. «Tenim l’avantatge que ara arribarà la finalització del contracte de concessió de neteja en el nostre municipi. La de platges penja d’aquest servei i, per tant, és l’hora d’estudiar com podem plantejar l’ús d’aquesta mena de vehicles a la futura concessió, per reforçar les mesures de millora ambiental i reduir la petjada ecològica en el nostre entorn. El futur implica aquest canvi».