"Situació d’extrema gravetat" al pantà Darnius-Boadella: es troba a un 14,5% de la seva capacitat

El Govern estudia avançar l'estat d'emergència a causa de la situació crítica dels embassaments de les conques internes

L'embassament altempordanès fa un any estava al 33,17%, mentre que ara "es troba ja en emergència"

El pantà de Darnius-Boadella, en una imatge d'arxiu.

El pantà de Darnius-Boadella, en una imatge d'arxiu. / Eduard Martí

Emporda.info

L’estat de la sequera a les conques internes de Catalunya es troba en una situació d’extrema gravetat. Així s’ha fet palès aquest dimarts durant la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, on el Govern de la Generalitat ha avaluat l’escenari actual, amb la sequera més greu viscuda per Catalunya des que es tenen registres.

Actualment, els embassaments de les conques internes es troben en mínims històrics. En aquest sentit, cal destacar que el pantà Darnius-Boadella es troba ja en emergència i es troba al 14,5% de la seva capacitat. Fa un any estava al 33,17%.

La resta d’embassaments també estan en una situació delicada: Sau, al 16,8%; Susqueda, al 18%; o la Llosa del Cavall, al 19%.

Davant aquest escenari, el Govern de la Generalitat està treballant de manera coordinada amb els departaments directament implicats (Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Empresa i Treball, Presidència i Salut) en el disseny de l’aplicació de l’emergència i avaluant el seu impacte.

Així mateix, cal recordar que el Govern de la Generalitat ja va activar el setembre de 2021 el Pla Especial de Sequera per avançar-se a escenaris futurs i treballar amb antelació. Des de l’activació del Pla, i en concret des de l’entrada en la fase de prealerta en el sistema Ter-Llobregat durant el febrer de 2022, s’ha incrementat la producció d’aigua dessalinitzada i regenerada, a més d’intensificar l’extracció d’aigua de pous de sequera. En tot aquest període s’han produït més de 260 hm³ d’aigua nova que han permès alentir el ritme de descens dels embassaments. Sense aquests recursos, ja s’hauria entrat a la fase d’emergència durant la primavera de 2023.

Malauradament, la manca sostinguda de pluja (des del 2020 de les 6 estacions humides que hi ha hagut, és a dir tardor i primavera, cinc han estat seques o molt seques) i les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya que no preveuen per les pròximes setmanes episodis importants de precipitació fan preveure una escalada en la situació crítica que ja viu el país. Aquesta escassetat de pluges es tradueix en una manca de 300 hm3 d’aportacions a les capçaleres de les conques internes de Catalunya.