La Jonquera inverteix 104.580 € en transformar la imatge del carrer Major, l’eix principal del nucli

Les obres han millorat l’asfaltatge, l’accessibilitat i la senyalització del vial

Paral·lelament, s'ha aturat el projecte dels carrers Prat d’en Malagrava i Sant Pere Pla de l’Arca

Les obres al carrer Major de la Jonquera van acabar la setmana passada.

Les obres al carrer Major de la Jonquera van acabar la setmana passada. / Ajuntament de la Jonquera

Emporda.info

La Jonquera ha finalitzat les obres de millora al carrer Major, que han transformat la imatge del que és l’eix principal del nucli. La intervenció ha abordat una part de l’asfaltatge del carrer Major, estenent-se fins al tanatori. Les obres, adjudicades a l’empresa Rubau Tarrés SAU, han tingut un cost de 104.589,50 euros, IVA inclòs.

En aquest tram s’ha millorat l’estat del paviment, especialment després de les obres que va realitzar el municipi per canviar les canonades d’aigua, que es van fer l’any passat. «Aquesta intervenció va generar la necessitat d’asfaltar aquesta secció del carrer», explica l’alcaldessa de la Jonquera, Miriam Lanero.

A més de l’asfaltatge, s’han fet treballs per millorar l’accessibilitat dels passos de vianants per adaptar-los a la nova normativa, enderrocant una franja de vorera. «D'aquesta manera, allà on hi ha un pas de zebra s’ha eliminat l’escaló de la vorera per fer-lo més accessible per a tothom», assenyala Lanero. En aquest tram també s'ha repassat la pintura viària, ja que es trobava en mal estat. D'aquesta manera s'ha convertit en un espai més segur i estèticament més agradable.

Tanmateix, Míriam Lanero destaca que aquestes millores no només són estètiques sinó també funcionals. S’han instal·lat reductors de velocitat en el tram afectat, millorant la seguretat dels vianants i dels conductors. Algunes senyals verticals que estaven malmeses també s’han substituït per garantir la correcta regulació del trànsit.

Modificació de projecte

Per altra part, l’Ajuntament de la Jonquera està modificant el projecte dels carrers Prat d’en Malagrava i Sant Pere Pla de l’Arca. La licitació va quedar deserta i l’Ajuntament ha de refer el projecte abans de tornar-lo a treure a concurs. Els tràmits van començar a principis del 2020 i va ser una de les inversions més destacades del pressupost municipal del 2022, que reservava fins a 2,4 milions d’euros per aquesta actuació. Actualment, però, les obres encara no han començat, ja que les empreses qualificades estaven saturades i no podien complir els terminis. L’alcaldessa, Míriam Lanero remarca que han modificat el projecte per adaptar-se als canvis en els preus dels materials.

Concretament, el projecte ha de permetre ordenar una superfície d’uns 5.400 metres quadrats que inclouen tant carrers com zones verdes. Així, les obres permetran millorar la pavimentació; les infraestructures i serveis d’aigua, enllumenat públic, telefonia i telecomunicacions; el clavegueram d’aigües plujanes i residuals; l’enjardinament i el reg; el mobiliari urbà i, si cal, establir espais per a zones de pàrquing a tota la zona.