Neix Amics de Sant Pere de Figueres per a generar activitats i recuperar tradicions

Es presenta amb una celebració popular, el 19 de novembre, en el temple

Josep Menchón i Miquel Àngel Ferrés amb el calendari del 2024 i el temple al fons. | SANTI COLL

Josep Menchón i Miquel Àngel Ferrés amb el calendari del 2024 i el temple al fons. | SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

El pròxim diumenge 19 de novembre, a les sis de la tarda, es presenta la darrera associació cultural que s’ha afegit al llistat d’entitats de la ciutat, encara que el seu pòsit real recula molts segles enrere. Es tracta dels Amics de Sant Pere de Figueres, una agrupació de nova creació que vol donar continuïtat al programa d’actes de la celebració del Mil·lenari de la parròquia figuerenca del 2020 i 2021.

«Ens hem constituït formalment per a poder actuar amb les mateixes condicions que la resta d’entitats de la ciutat. Volem fer activitats que ajudin a conèixer millor el temple, que aportin contingut cultural i de lleure i que, al mateix temps, puguem recuperar tradicions de casa nostra, com les catifes per Corpus, el cant de l’Àngel o fer un pessebre vivent pels voltants de Nadal». Així ho expliquen el president de l’entitat, el rector Miquel Àngel Ferrés, i el secretari de la junta, Josep Menchón, el qual va ser el coordinador del Mil·lenari.

En aquesta junta, formada per persones voluntàries, també hi ha Sílvia Lourdes Guiteras, Joan Xavier Vidal, Isabel Bellveí, Sílvia Casamort , Joan Buixó, Josep Buixó, Josep Serra, Antonia Galán i Rosa A. Llovera. En els estatuts fundacionals s’especifica que els Amics tenen entre els seus objectius «desenvolupar iniciatives de caràcter cultural que donin a conèixer les tradicions i el patrimoni cultural, històric, artístic i religiós del temple de Sant Pere de Figueres». També volen «vetllar i promoure la conservació i el manteniment del conjunt arquitectònic del temple, així com les seves obres d’art, els orgues, i els documents escrits que es conserven a l’arxiu». A més, preveuen promoure «l’estudi, la investigació i la difusió de la història de Sant Pere de Figueres i la seva vinculació amb la ciutat».

L’associació acaba d’editar un calendari per al 2024 amb valuoses imatges antigues del temple i ja està treballant per a preparar el pessebre vivent a partir de l’equip de gent de catequesi «per visualitzar el Nadal i generar una xarxa per a fer comunitat i fomentar les relacions intergeneracionals», segons Ferrés i Menchón.

El president deixa clar que «per assistir a aquestes activitats, no demanem el carnet de missa a ningú». Josep Menchón recorda que «per a tots plegats, l’experiència del Mil·lenari va ser positiva. Ens va ajudar a veure que hem de continuar treballant, al costat d’altres entitats, per a mantenir la identitat cultural i la història de Figueres. És una responsabilitat que no podem defugir».