Menys burocràcia i més feina amb la mainada per a la Cultura Popular, conclusions del Repensem l’Empordà

La sisena edició de la proposta de l’IEE genera debat i reflexió sobre la continüitat de les tradicions

La jornada va acabar amb una cantada de glosa i nyacres. | SANTI COLL

La jornada va acabar amb una cantada de glosa i nyacres. | SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

Una cinquantena de persones van participar, dissabte passat, en la sisena edició de la jornada «Repensem l’Empordà», organitzada per l’Institut d’Estudis Empordanesos al Cercle Sport. El temari d’aquest any girava entorn de la Cultura Popular amb una ponència inicial a càrrec de Lluís Garcia Petit, director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial de la Generalitat, i dues taules amb convidats relacionats amb diferents sectors.

La primera d’elles va tractar sobre la situació actual de les manifestacions de la Cultura Popular. Els ponents van ser Jordi Gallegos, historiador, activista cultural i president d’entitats sardanistes; Joan Gómez, president de l’Obra del Ballet Popular; Jordi Jordà, president de l’Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional, i Gemma Pla, mestra d’educació musical i exdirectora pedagògica de l’Escola El Foment.

La segona taula va parlar de l’encaix de les manifestacions actuals i el procés de modernització, amb la participació d’Anaís Falcó, músic i etnomusicòloga; Lídia Surroca, membre de l’Agrupació Mediterrània Dansa de Figueres; Anna Turró, actriu i membre de l’Associació La Funcional Teatre, i Xavier Valentí, Pi, director Artístic del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) i del Festival Còmic de Figueres.

Després de la introducció feta per Anna Maria Puig, presidenta de l’IEE, el tinent d’alcalde Josep Maria Bernils va posar èmfasi en la «rellevància» que el nou govern de Figueres dona a la Cultura Popular «fins al punt que hem creat una regidoria específica per a impulsar-la». Lluís Garcia Petit va proposar la creació d’un Inventari de la Cultura Popular a l’Alt Empordà a més d’oferir diverses directrius per a avançar en el tema, com ara «millorar l’autoestima», «fer lobby davant l’administració» i reforçar «la transmissió de coneixements i valors a la mainada, no només a l’escola, sinó també en l’àmbit familiar». Durant el debat de les taules, amb la participació del públic, es va aprofundir en el tema escolar, demanant més presència a les aules. Hi va haver una crítica generalitzada dels ponents i els representants d’entitats a «l’excés de burocratització» del sistema, la necessitat de disposar d’espais d’assaig i la dificultat per trobar relleu al capdavant de les entitats. La jornada es va acabar amb una cantada de nyacres i una glosa a càrrec de Margarita Joanmiquel, Gemma Pla, David de la Higuera i Anaís Falcó.