Una trentena de centres educatius de l’Alt Empordà se sumen a la lluita contra l’edatisme

S'adhereixen a la 'Setmana per Compatir' organitzada per la Taula Comarcal pels drets de les persones grans

Més de 3.500 alumnes participen en activitats per trencar estereotips i prejudicis

L’Intitut Alexandre Deulofeu va acollir divendres passat la primera xerrada sobre edatisme. | IRENE ROÉ

L’Intitut Alexandre Deulofeu va acollir divendres passat la primera xerrada sobre edatisme. | IRENE ROÉ / SÒNIA FUENTES. FIGUERES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

L’Alt Empordà posa l’accent en la importància de les relacions intergeneracionals i en la lluita contra l’edatisme, i ho fa a través de la «Setmana per compartir amb les persones grans». Aquest esdeveniment, organitzat per la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l’Alt Empordà, s’ha consolidat com una iniciativa innovadora i valenta que ha implicat vint-i-dues escoles i cinc instituts de la comarca en la seva segona edició. Complementa la jornada Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral, que es va celebrar el 20 d’octubre passat a l’Auditori dels Caputxins de Figueres amb l’aforament complet.

Les activitats se celebren des d’aquest dilluns dia 6 fins al 13 de novembre a l’Alt Empordà, oferint un ventall d’activitats per a tots els nivells educatius. Des de l’infantil fins als instituts, les escoles es converteixen en llocs de trobada on els més joves poden interactuar amb les persones grans.

Les escoles poden triar entre una àmplia gamma d’activitats per a treballar amb els seus estudiants durant la Setmana per compartir. «La demanda és més alta que en l’edició passada i més de 3.500 alumnes hi participaran» recalca Mar Carreres, tècnica del Consell Comarcal que participa en la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans, en la comissió de sensibilització. Aquestes activitats inclouen tallers de decoració escolar, sessions de música i ball que combinen cançons antigues i modernes, sessions de contes centrades en l’envelliment, la maleta pedagògica, perquè l’alumnat pugui descobrir la utilitat d’objectes antics que ja estan en desús; els racons de costura, de jocs de taula, de joguines antigues i de remeis casolans; un intercanvi de cartes entre nens i nenes i persones grans usuàries de residències; tallers de música i de gimnàstica, i la projecció d’una pel·lícula per fer-ne un debat posterior sobre diferents aspectes de la vellesa.

Estereotips i prejudicis

Als instituts, se celebra una setmana amb xerrades i tallers, com ara el de fotografia, per abordar l’edatisme i bon tracte, oferts per membres de la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans i persones grans que compartiran les seves experiències i saviesa. Divendres passat es va fer una de les primeres xerrades sobre edatisme, a l’institut Alexandre Deulofeu de Figueres, que es farà en cinc instituts més de la comarca i al Punt Òmnia de la ciutat. «Aquí es debaten tots els estereotips i prejudicis entorn la gent gran, per trencar aquesta imatge social que hi ha de la vellesa».

Un dels elements més destacats d’aquesta celebració és l’espectacle @Gransinfluencers, una creació de Bel Contes amb la col·laboració d’alumnat de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres. Aquesta actuació serà itinerant per les escoles de la comarca durant tota aquesta setmana i al llarg del trimestre, per mostrar les diferents maneres d’envellir i les aportacions de les persones grans a la societat. Segons la creadora de l’obra, «el muntatge tractarà temes actuals que sovint són conflictius entre les relacions intergeneracionals: la mirada dels joves cap als grans, els prejudicis apresos (tant dels joves com els grans), el món digital, el respecte. També abordarà les problemàtiques plantejades mitjançant les històries que aniran desfilant i que volen inspirar una visió de resolució positiva, possible i creïble. Tot plegat pretén restablir el pont de saviesa que es transmet de grans a petits i de respecte dels petits als grans» diu Bellvehí. L’espectacle es farà en diferents escoles, aquesta setmana de matí i tarda, però es podrà veure durant tot el curs. Els alumnes del Muntaner que hi participen juntament amb el professorat «és una col·laboració molt especial, ja que el teatre és una gran eina pedagògica, i més encara quan l’obra que han de representar tracta un tema que per a ells no és nou, perquè ja fan trobades amb gent gran del centre Alzheimer i ho treballem a classe» explica la professora Mercè Martí.

Xerrada sobe edatisme a l'institut Deuolofeu de Figueres

Xerrada sobe edatisme a l'institut Deuolofeu de Figueres / Irene Roé

Taula Comarcal

La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans, encapçalada per la Fundació Salut Empordà (FSE), el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, es va crear fa dos anys per promoure una xarxa de treball i acció comunitària que faciliti la prevenció de situació de maltractaments, a més de potenciar la mirada preventiva sobre aquest fenomen, tant des de la perspectiva de la intervenció professional com pel que fa a la conscienciació ciutadana.

Està formada per una trentena de professionals del territori procedents dels àmbits social, de salut, educatiu, policial, jurídic i associatiu, que s’han agrupat en tres comissions de treball. L’objectiu és aconseguir una comarca inclusiva, cuidadora, respectuosa i participativa. La Taula, precisament, és un exemple d’èxit en el context de l’Ecosistema d’Innovació Social i Sanitària de l’Alt Empordà, en el marc del PECT Girona Innovació Social i Digital.

[object Object]

Segons un estudi de l’OMS, es revela que l’edatisme és la tercera causa de discriminació al món. Aquestes actituds negatives es donen en àmbits com l’ocupació, la salut i la dignitat de les persones grans. Divendres passat, l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres va acollir una xerrada adreçada als alumnes del CFGM de Cures auxiliars d’infermeria, on es va abordar el tema de l’edatisme i es va promoure la reflexió sobre els prejudicis associats a l’edat. Van intervenir M. Eugènia Sala i Arcadi Boixaderas, membres del Consell de la Gent Gran, juntament amb Glòria Pla, psicòloga i tècnica de l’equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Tots ells formen part de la Taula pels Drets de les Persones Grans i van fer evident que les persones grans no constitueixen un col·lectiu homogeni, «sinó que cal visibilitzar la diversitat de la gent gran» assenyala Pla. A més, va destacar que sovint se’ls atribueixen característiques majoritàriament negatives des del punt de vista social. «És crucial canviar la percepció que les persones grans són dependents i incapaços de prendre decisions, ja que aquesta creença comporta una pèrdua dels seus drets». Arcadi Boixaderas va fer referència al paternalisme i la infantilització com a actituds que poden anul·lar la seva individualitat i que cal canviar tant a la societat occidental com entre els professionals que les atenen.

La jubilació no significa una fi, sinó el començament d’una nova etapa amb moltes oportunitats per viure plenament. M. Eugènia Sala va afirmar davant els alumnes i futurs professionals: «Treballar amb les persones grans és el futur», ja que cada individu és únic i les generalitzacions porten a la discriminació. «La individualització és essencial per assegurar que les persones grans puguin viure amb dignitat i exercir plenament els seus drets» conclou Pla.