Promouran el coneixement científic i tecnològic a les biblioteques de Roses i Figueres

Arrenca el 2on BiblioSTEAM, un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) que compta amb onze ponents de primer nivell 

La intel·ligència artificial, l’arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra centren el primer trimestre del programa  

Arrenca el 2on BiblioSTEAM, per fomentar el coneixement científic i despertar vocacions.

Arrenca el 2on BiblioSTEAM, per fomentar el coneixement científic i despertar vocacions. / BiblioSTEAM

Emporda.info

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona engega la segona edició del projecte BiblioSTEAM amb l’objectiu de promoure el coneixement científic i tecnològic entre els usuaris de les biblioteques públiques de les comarques gironines i que enguany amplia les temàtiques i compta amb primeres espases de la ciència catalana. El projecte s’estructura a través de conferències que aniran itinerant per les onze biblioteques públiques de la demarcació que hi participen.  La proposta arribarà a dues biblioteques de l'Alt Empordà: la de Figueres i la de Roses. A banda, farà parada també a les biblioteques de 9 poblacions més de la demarcació: la Bisbal d’Empordà, Tossa de Mar, Anglès, Lloret de Mar, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Llagostera, Caldes de Malavella, Calonge i Sant Antoni.

El projecte, que s’allargarà fins el juny del 2024 i té una durada total de quatre anys, està produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) i vol apropar al públic adult el coneixement científic i tecnològic d’una forma amena i a la vegada rigorosa, per tal de combatre les pseudociències. El programa també vol despertar vocacions entre els estudiants de secundària.

La intel·ligència artificial, l’arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra són les temàtiques que s’abordaran de la mà d’experts de primer nivell, durant el primer trimestre del BiblioSTEAM que es posa en marxa aquest mes de novembre. 

Primera edició amb èxit

La segona edició del projecte arriba després de l’èxit aconseguit en l’edició de l’any passat que va reunir 492 persones en les conferències programades en cinc biblioteques públiques de la demarcació. Els responsables de les biblioteques han fet una molt bona valoració de les conferències. Aquest any s’ha volgut ampliar el programa per poder arribar a més públic i abordar noves temàtiques que es consideren de gran interès en el moment actual. A més, durant la resta del curs s’inclouran ponències sobre les malalties cardíaques i neuro-degeneratives, sobre ciència ciutadana, i els forats negres.  

Des del Servei de biblioteques de la Diputació de Girona es destaca que «BiblioSTEAM és un projecte formatiu, transversal i interdisciplinari adreçat a tota la ciutadania, amb especial atenció als joves. La iniciativa, aposta per desenvolupar unes activitats plurals i de qualitat que contribueixin a l’aprenentatge i al desenvolupament individual i col·lectiu de la ciutadania per esperonar-la a tenir un sentiment actiu i crític». 

El president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, remarca que «les conferències que s'ofereixen tractaran de comunicar temàtiques que es desenvolupen al sistema de recerca català. Creiem que és molt important transmetre de la mà dels seus protagonistes temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, el camí cap als ordinadors quàntics, o les fonts d'energia del futur i també temes que estan sempre presents com la salut o l'exploració de l'univers. D'aquesta forma, fem que aquestes temàtiques arribin al públic de forma amena, però també rigorosa, evitant la proliferació de les pseudociències, i que la presència d'investigadors de primera línia pugui desvetllar vocacions entre els estudiants de batxillerat». 

Primeres espases de la ciència catalana

Aquesta edició de BiblioSTEAM compta amb onze ponents de primer nivell que són una mostra de la millor representació del sistema català de ciència; a més, desenvolupen la seva tasca professional a Catalunya. Així, hi haurà conferències de la Dra. Bibiana Agustí, arqueòloga i antropòloga de la societat IN SITU SCP; el Dr. Rafael Sardá, científic del CEAB-CSIC; el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d’Investigació de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE), Ignasi Ribas; el Dr. Diego Blas, Investigador Distingit Beatriz Galindo del Departament de Física de la UAB; la Dra. Sara Martí, investigadora de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); el Dr. Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC; la Dra. Karina Gibert, de la UPC, especialitzada en intel·ligència artificial i big data; el Dr. Quique Bassat, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); el Dr. Ramon Brugada, director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona; el Dr. Marius Oltean, físic i professor adjunt a la ESADE Business & Law School; i el Dr. Carlos F. Sopuerta, Investigador Científic de l’Institut de Ciències de l’Espai i president de l’ACDIC. 

La primera conferència s’ha programat per aquest dijous 9 de novembre a les 19:30 a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà, amb el títol «La frontera quàntica: el naixement de la informació i la comunicació quàntiques», i anirà a càrrec del Dr. Marius Oltean, professor adjunt a la ESADE Business & Law School on ensenya diversos aspectes de matemàtica aplicada i fa recerca en física i anàlisi numèrica. L’entrada és gratuïta i no és necessària inscripció prèvia.