Els alcaldes de l'Alt Empordà volen claredat per sancionar l’abús d’aigua en estat de sequera

Així ho va traslladar la reunió del Consell als representants de l’ACA

Figueres tindrà tres trams de consum per a penalitzar l’excés de consum

Una imatge del Consell d’Alcaldies del dijous passat. | CCAE

Una imatge del Consell d’Alcaldies del dijous passat. | CCAE / REDACCIÓ. Figueres

Emporda.info

Dijous passat es va celebrar un Consell d’Alcaldies extraordinari amb motiu de la situació de sequera persistent que viu la comarca. Per aprofundir en les actuacions previstes sobre cicle de l’aigua així com en les restriccions decretades durant els darrers mesos, van participar en la trobada el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes; el responsable de la Demarcació Territorial de Girona, Àlex Rocas, i la directora dels Serveis Territorials a Girona, Elisabeth Sánchez.

Durant la trobada, el director de l’ACA va explicar la previsió de l’Agència per als pròxims anys, exposant les inversions pel que fa a manteniment de lleres, abastament i inversions.

La qüestió més plantejada per part dels alcaldes i alcaldesses assistents va ser el règim sancionador, aplicable a partir del mes de setembre de 2023, que preveu uns danys en el medi natural segons l’excés de consum. Com a resposta a aquesta pregunta, des de l’ACA es va proposar la instal·lació de comptadors que digitalitzin el consum per portar el control a escala municipal.

L'Agència proposa la instal·lació de comptadors digitalitzats per a millorar el control des dels municipis

El president del Consell Comarcal, Agustí Badosa, valora en positiu la disposició de l’Agència Catalana de l’Aigua a reunir-se i resoldre qüestions que preocupen a tota la comarca.

Per la seva part, Figueres tindrà a partir de l’any que ve dos nous trams al rebut de l’aigua. El ple de novembre ho portarà a aprovació amb l’objectiu de penalitzar els qui més gasten en plena sequera. Fins ara, hi havia únicament dos trams: el de menys de 12 metres cúbics (m3) al mes i el de més de 12 metres cúbics mensuals. Amb el canvi, els trams existents es modifiquen i se n’estableix un per als que gasten fins a 7 m3; un altre per als que en consumeixen entre 7 i 12 m3; un tercer tram per als que en gasten entre 12 i 15 i un quart per als que superen els 15 m3. El primer i el segon tenen una tarifa de 0,65 i 0,68 euros per m3; mentre que el tercer i el quart s’enfilen als 0,96 i l’euro, respectivament.