La Jonquera dona suport a infants en risc d’exclusió per reduir la bretxa educativa

L’Ajuntament i el Consell renoven el programa per acompanyar els menors de l’escola Josep Peñuelas

El programa utilitza la creativitat per gestionar les emocions. | EMPORDÀ

El programa utilitza la creativitat per gestionar les emocions. | EMPORDÀ / SÒNIA FUENTES. lA JONQUERA

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Amb l’inici del curs escolar, l’Ajuntament de la Jonquera, l’AMPA de l’escola Josep Peñuelas del Río i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà han posat en marxa una nova edició del programa Els Cracs. Es tracta d’una iniciativa que vol donar suport a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys del municipi, i sobretot als que tenen necessitats educatives especials i dificultats d’integració. En ser la Jonquera un municipi de frontera, l’escola ha estat reconeguda com a centre d’alta complexitat.

L’alcaldessa Míriam Lanero explica: «Volem que ningú es quedi enrere. Per aquest motiu, oferim suport educatiu i social amb un preu molt reduït a l’escola. Amb el projecte Els Cracs, continuarem reduint la bretxa educativa oferint recursos addicionals per acompanyar els infants que més ho necessiten».

Amb un cost de 10 euros el curs, el programa té com a objectiu fomentar la relació i l’aprenentatge entre la infància que hi participa treballant la gestió emocional a través de la creativitat. En aquest espai, els menors poden gaudir d’experiències que els permeten desenvolupar habilitats socials i emocionals, tant en l’àmbit individual com grupal. I així tenen l’oportunitat de treballar àrees de la vida quotidiana per tal d’ampliar el seu autoconeixement i, en conseqüència, millorar les relacions socials.

Per tal d’afavorir la participació, la proposta es porta a terme dues tardes a la setmana, fora de l’horari escolar, a la mateixa escola. El sistema de treball emprat pels professionals que acompanyen els nens i nenes és ric i pedagògic, amb un espai per a la realització de tallers, l’explicació de contes i la pràctica de jocs diversos. Les famílies també hi són convidades a participar, involucrant-les així en el procés de creixement educatiu dels seus fills i filles.