Figueres debat el futur dels sistemes alimentaris amb un cicle de xerrades a la Biblioteca

Les trobades són tots els dijous del mes de novembre i finalment s’elaborarà una guia bibliogràfica per ampliar coneixements

Francesc Guillamet participarà en una conversa el dia 15 per parlar del Bulli. | EMPORDÀ

Francesc Guillamet participarà en una conversa el dia 15 per parlar del Bulli. | EMPORDÀ / REDACCIÓ. figueres

Emporda.info

La Biblioteca de Figueres presenta un cicle de conferències que posa de manifest la importància crítica dels sistemes alimentaris actuals i els reptes que aquests plantegen en els àmbits social, econòmic i ambiental. A mesura que el món s’enfronta a canvis gegantins, la producció i distribució d’aliments a escala global es troba ara a la creu de moltes dinàmiques, des de la geopolítica fins als efectes del canvi climàtic.

Avui dia, bona part de la producció i la distribució de productes alimentaris a escala global està en mans de grans organismes internacionals i empreses que n’exerceixen el control. Tanmateix, hi ha altres factors que també juguen un paper decisiu en els sistemes alimentaris, com ara els conflictes geopolítics, la crisi de l’aigua o l’emergència climàtica. Cal fer una aposta més ferma per la sobirania alimentària implementant polítiques agràries, amb objectius de desenvolupament sostenible i seguretat alimentària adaptades a les característiques ambientals, socials, econòmiques i culturals que ens són pròpies.

Les xerrades tindran lloc els dijous del mes de novembre, a dos quarts de set de la tarda, a la biblioteca de Figueres i comptaran amb diferents especialistes en la matèria i convidarà experts en aquests camps per compartir els seus coneixements. El 2 de novembre arrenca el cicle amb: Geopolítica dels aliments: poder, escassetat i competició global on el professor Javier Albarracín, professor a Blanquerna-Universitat Ramon Llull i col·laborador de l’Empordà, exposarà la complexitat dels sistemes alimentaris. Destacarà com els canvis geopolítics, l’escassetat, la competició global i altres factors estan posant a prova la seguretat alimentària al món. A La crisi de l’aigua: resiliència i flexibilitat per a un repte total, programada pel dijous dia 9, el mateix ponent explorarà com la crisi de l’aigua està impactant no només el subministrament d’aigua, sinó també les dinàmiques internacionals, incloent-hi guerres, migracions i demandes de sobirania hídrica.

Influència del Bulli en la cuina mundial

En el marc d’aquest cicle, el dimecres 15, tindrà lloc la proposta Quan El Bulli es cuinava els seus llibres, una conversa especial amb Josep Maria Pinto, Josep Maria Fonalleras i Francesc Guillamet que revelarà la innovació que va aportar El Bulli en els llibres de cuina i la seva influència duradora en la culinària mundial. A la xerrada del dia 16, Com s’alimenten les ciutats i per què viuen tan desconnectades del camp que les alimenta, l’activista gastronòmica i col·laboradora de l’Empordà, Àgata Albero, oferirà una visió crítica sobre com les ciutats gestionen l’abastiment d’aliments i com això afecta les zones rurals que les proveeixen.

A La cuina del món que arriba. Canvi climàtic i seguretat alimentària avui, el dia 23, Àgata Albero també examinarà com l’emergència climàtica està alterant l’agricultura, la ramaderia i la pesca, i com això repercuteix directament en els nostres hàbits alimentaris. Finalment, el dia 30, Un mar de canvis: consum de noves espècies d’interès pesquer i beneficis per a la salut humana proposa una conversa amb Àgata Albero i la biòloga marina Mar Vila Belmonte. Tractaran els canvis en les espècies de peix que s’estan pescant en un mar Mediterrani canviat pel clima. S’explorarà el seu impacte en l’ecosistema i els beneficis que ofereixen.

La Biblioteca de Figueres elaborarà una guia bibliogràfica perquè les persones interessades, en els diversos temes que s’abordaran durant les xerrades, puguin ampliar els seus coneixements a través de la lectura.