Capmany recupera imatges icòniques del passat a La Fraternal

L'Ajuntament ha fet restaurar les lletres originals de la Societat i preveu fer el mateix amb l'escultura del pensador d'Eustaqui Pastoret

«Volem que torni a ser lloc de trobada i de relació social dels veïns»

L’acte, celebrat dimecres passat, va aplegar nombrosos veïns; a la dreta, Josep Cruanyes descobreix l’escultura recuperada de l’antic Trull sota les lletres restaurades. | AJUNTAMENT

L’acte, celebrat dimecres passat, va aplegar nombrosos veïns; a la dreta, Josep Cruanyes descobreix l’escultura recuperada de l’antic Trull sota les lletres restaurades. | AJUNTAMENT / SANTI COLL. CAPMANY

Santi Coll

Santi Coll

El moviment associatiu a Capmany va ser molt potent a cavall dels segles XIX i XX, com ho demostra el fet que la seva Cooperativa Agrícola El Parral va ser la primera que es va crear a l’Alt Empordà. Fundada el 1911, es va constituir formalment el 29 de març de 1916. En el poble, hi va haver altres societats destacades, com l’Amistat, la Progressiva i La Fraternal. Els antics edificis d’El Parral i La Fraternal, el centre cívic del poble, són de propietat municipal i ambdues viuen un procés de recuperació i de transformació que el govern local fa anys que persegueix per a «augmentar la cohesió entre els veïns i fomentar les relacions socials, a més de recuperar el patrimoni històric que ens van llegar els nostres avis», segons diu l’alcalde Joan Fuentes.

En el cas de La Fraternal, dimecres passat al vespre, es va viure un acte molt emotiu que ha servit per a obrir una nova etapa en el bar del local social, que ara és a càrrec de l’empresa Nova Caterings, guanyadora de la darrera licitació de la concessió. Aquests darrers anys, l’Ajuntament ha fet una important inversió per a rehabilitar l’edifici, on també hi ha la sala de ball i el punt de lectura que conté el fons del periodista Manuel Ibáñez Escofet.

L’alcalde Joan Fuentes amb el ceramista Mario de Sousa i l’exregidor Joan Raventós. | AJUNTAMENT

L’acte, celebrat dimecres passat, va aplegar nombrosos veïns; a la dreta, Josep Cruanyes descobreix l’escultura recuperada de l’antic Trull sota les lletres restaurades. / AJUNTAMENT

«Vam rehabilitar tot l’espai del bar del primer pis per a poder potenciar-lo com a espai de trobada de la gent, tal com ho havia estat durant anys. L’adequació de l’espai la vam fer pensant en com era abans i com havia de ser ara per a fer-lo acollidor. Amb la nova empresa concessionària, esperem que funcioni i la gent del poble se’l faci seu. Aquí hi ha molts records i hi han passat moltes generacions de capmanyecs i capmanyenques», afegeix Joan Fuentes.

L'acte de presentació de la iniciativa municipal ha coincidit amb l'inici d'una nova etapa del bar del local social

Però aquesta reobertura no s’acaba aquí. L’Ajuntament va voler que l’acte tingués un fort component d’emotivitat, i ho va aconseguir, perquè va sorprendre els veïns mostrant les lletres originals recuperades de La Fraternal, que durant anys van presidir la façana de l’edifici del carrer Major. L’alcalde especifica que «a la façana hi ha una rèplica d’aquestes lletres i també hi hem afegit pintada la paraula Societat, que hi havia estat en els primers anys. Les lletres originals exposades dins les ha restaurat el ceramista jonquerenc Mario de Sousa, que ha fet aquesta feina de manera altruista. En un primer moment, també el va ajudar el seu fill Joan, malauradament desaparegut fa poc. A ambdós els hem agraït aquesta col·laboració i així consta en una placa situada a tocar l’històric rètol».

Capmany recupera imatges icòniques del passat a La Fraternal

L'alcalde Joan Fuentes amb el ceramista Mario de Sousa i l'exregidor Joan Raventós. / AJUNTAMENT

La rehabilitació d'aquest històric establiment incorpora imatges antigues de la vida del poble

Les sorpreses no van acabar aquí. Els assistents van trobar-se de cop amb l’escultura que durant anys havia presidit l’antic Trull d’Oli de la Cooperativa, situat en el carrer Major. L’escultura va ser destapada per l’artista pintor Josep Cruanyes, el qual va adquirir el Trull anys enrere. L’escultura havia anat a parar a mans d’un altre capmanyenc, Joan Gratacós, el qual l’ha lliurada a l’Ajuntament. L’alcalde reconeix que «tant Cruanyes com Gratacós han mostrat la seva estima cap al poble. Aquesta escultura era molt recordada i el seu retorn ens ha fet feliços a tots. Ara, des de l’Ajuntament, la farem analitzar per veure si cal restaurar-la o deixar-la com està. Un cop ho sapiguem, la situarem en un lloc ben visible de la sala». L’escultura, titulada El Pensador, va ser feta per l’artista local Eustaqui Pastoret. A l’acte, també hi va intervenir l’exregidor Joan Raventós, el qual havia impulsat la reforma de la Societat des del seu càrrec.

Aquestes inversions a La Fraternal transiten en paral·lel amb les que l’Ajuntament està fent a l’antic sindicat El Parral, amb la participació econòmica de la Diputació de Girona i la complicitat de la DO Empordà. Aquí hi haurà el centre d’interpretació de la vinya i el vi anomenat Vi-Vent, que ja enfila la seva recta final per a obrir al públic l’any vinent.