Servei d’Emancipació Juvenil

L'emancipació dels joves a l'Alt Empordà, el camí cap a un futur digne

El Consell Comarcal ha atès 505 usuaris des de l’inici del servei amb l’objectiu de traçar un «full de ruta» personalitzat

S’ha expandit des de Figueres a Roses, l’Escala i Castelló d'Empúries per assegurar una cobertura descentralitzada i periòdica

Un servei combat les dificultats dels joves per traçar el seu camí cap a l’emancipació.

Un servei combat les dificultats dels joves per traçar el seu camí cap a l’emancipació. / Empordà

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Aspectes com la precarietat, la dificultat per emancipar-se o l’escassa capacitat per a dur a terme el projecte de vida han esdevingut part essencial de què és ser jove a la nostra societat. Des de l’arribada massiva de joves i adolescents migrants sols l’any 2018 fins a l’impacte de la pandèmia, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha estat al davant d’aquesta emergència social per aconseguir un futur prometedor per als joves. La pandèmia ha agreujat la vulnerabilitat juvenil a tot arreu, i l’Alt Empordà no és una excepció. Aquesta crisi ha posat de manifest com els joves, especialment aquells més vulnerables, pateixen de manera desproporcionada en situacions de crisi. La manca d’ajuda adequada pot portar a dinàmiques de carrer, problemes de salut mental i addiccions, així com a actes delictius com furts i robatoris amb violència.

Per fer front a aquesta crisi, el Consell va crear, a finals de l’any passat, un Servei d’Emancipació Juvenil, conjuntament amb l’Ajuntament de Figueres, que està tenint una gran demanda amb 505 joves atesos avui dia. «Treballem perquè els joves puguin desenvolupar el seu projecte de vida a la comarca», destaca Joan Salellas, cap de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal. Els professionals de proximitat especialitzats ofereixen un suport personalitzat als joves, especialment aquells que surten del circuit de protecció del sistema públic.

El Servei d’Emancipació Juvenil es fa des de l’Oficina Jove, a Figueres, i des d’aquest mes de setembre passat s’ha expandit a tres municipis de la comarca, Roses, l’Escala i Castelló d'Empúries, i als municipis adjacents, assegurant una cobertura descentralitzada i periòdica. «Aquesta expansió vol que els joves de diferents poblacions puguin accedir als serveis i suports del programa sense haver de desplaçar-se».

"Treballem perquè els joves puguin desenvolupar el seu projecte de vida a la comarca"

Joan Salellas

— Cap de l’àrea de Joventut del Consell Comarcal

Els objectius del servei inclouen orientar les persones joves cap a la independència personal, facilitar l’accés a recursos de l’habitatge, vetllar pel benestar emocional i promoure l’arrelament i la convivència dels joves a la comunitat. A més, es posa èmfasi en la reducció de l’estigmatització dels joves en situació de vulnerabilitat: siguin dificultats a escala familiar, personal o econòmica. «El servei és molt ampli, perquè la majoria de joves tenen alguna vulnerabilitat compatible amb el servei».

Ofereix una gamma completa de serveis, que inclouen l’acompanyament educatiu, el suport psicològic i l’orientació en la presa de decisions. A més, ajuda els joves amb la gestió de la documentació i els tràmits necessaris per regularitzar la seva situació administrativa. «Es fa una mirada global per veure quines necessitats té el jove. Potser ve demanant una feina, però no té les habilitats per poder-la aconseguir i l’has de guiar i encarar perquè pugui adquirir aquestes competències».

Tallers i xerrades

El Servei ha dissenyat tallers i xerrades grupals que poden ser realitzats segons la demanda a instituts, espais comunitaris o centres cívics. Abordaran temes crucials com la recerca de feina, el desenvolupament de les habilitats personals i els tràmits administratius, proporcionant als joves les eines necessàries per fer front als reptes de l’emancipació.

La consellera de Joventut, Núria Escarpanter, incideix que «els joves, quan estan en edat d’emancipar-se realment, estan en una situació molt vulnerable, els manquen recursos. Aquests processos d’emancipació, que són a la llarga naturals, es veuen retardats precisament perquè no hi ha eines. Es tracta que nosaltres els donem aquests recursos perquè assoleixin el futur que volen i els podem empoderar perquè es puguin integrar en aquesta societat en molts àmbits».

Espanya té, actualment, l’edat mitjana d’emancipació més alta dels últims 20 anys: 30,3 anys. La taxa d’emancipació juvenil s’estanca en el 15,9%, molt per sota dels nivells europeus amb una taxa mitjana de 31,9%. Són dades d’un informe recent de l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE). Les persones joves no poden emancipar-se fins que deixen de ser joves, segons l’estudi. Per això des del Consell «establim un camí, un full de ruta, per intentar que aquest jove aconsegueixi allò que necessita i allò que ens ha demanat. El podem orientar amb tots els passos per arribar a allò que al final vulgui aconseguir. L’objectiu és que acabin arribant a l’autonomia personal, que hi hagin arribat per ells mateixos, això sí, amb la nostra ajuda o conduint-los nosaltres a arribar a aquests objectius», conclou Escarpanter.


LA VEU DELS JOVES

AIDA BASELGA

AIDA BASELGA

  • Garrigàs, 21 anys
  • Estudiant de Magisteri

«He sortit de casa dels pares per estudiar i comparteixo pis, però ells em continuen ajudant»

KEVIN MOGIO

KEVIN MOGIO

  • Llançà, 23 anys
  • Operari

«Per la meva situació personal vull viure sol, però em costa molt tenir feina fixa i trobar habitatge»

CARLA NAVARRA

CARLA NAVARRA

  • Figueres, 21 anys
  • Integradora social

«Estic treballant, però no tinc els recursos suficients per independitzar-me i vull anar a la universitat»

ÀLEX TALLADA

ÀLEX TALLADA

  • Figueres, 20 anys
  • Estudiant de Criminologia

«Per emancipar-te, cal estabilitat econòmica i el valor per fer-ho, perquè és un gran canvi personal»

BALLU TOURAY KORA

BALLU TOURAY KORA

  • St. Pere Pescador, 24 anys
  • Estudiant d'Antropologia

«He sortit de casa dels pares per estudiar i comparteixo pis, però ells em continuen ajudant»

TEMES