Impulsen des de l'Alt Empordà el seguiment dels ocells marins al litoral català

L’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Alive han signat un conveni marc per donar el tret de sortida al projecte per a la seva conservació

L’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Alive han signat un conveni per a la conservació d'ocells marins al litoral català.

L’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Alive han signat un conveni per a la conservació d'ocells marins al litoral català.

Emporda.info

L’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Alive han signat un conveni marc per a impulsar estudis i activitats entorn del seguiment i conservació dels ocells marins. El primer dels projectes que s’executaran té com a objectiu establir una metodologia de seguiment d’aquest grup. Aquest estudi, basat en ciència ciutadana, és de gran interès pel rol que juguen aquests ocells com a indicadors de la salut del mar.

L’informe de l’estat de la natura 2020 va evidenciar que, a Catalunya, la biodiversitat marina està poc monitorada i té amenaces importants; la sobrepesca, la pressió demogràfica al litoral, el canvi climàtic o l’arribada d’espècies exòtiques invasores. En el cas dels ocells, tot i que la costa catalana té tres Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) al mar, tenen nombroses espècies amenaçades i pateixen altres impactes com la captura accidental en arts de pesca. Per aquest motiu, l’ICO i Alive impulsen un seguiment amb una metodologia similar al projecte de seguiment d’ocells marins ibèric (RAM). D’aquesta manera, s’obtindrà informació de qualitat que es podria integrar a escales geogràfiques superiors i cobrir, així, la costa catalana dins del context peninsular.

Per a fer aquest seguiment, en una primera fase es reuneix a les persones expertes en espècies d’ocells marins de tot l’àmbit català. Paral·lelament, es treballa en una segona fase que obri el programa a la resta dels ornitòlegs catalans per tal d’impulsar el coneixement i seguiment d’aquest grup tan important per a la conservació del litoral.