Un jove de Peralada afronta pena de presó per fustigar manifestants monàrquics

Li demanen una pena de dos anys per increpar i empènyer persones en una visita del Rei a Barcelona

Protesta antimonàrquica durant una visita del Rei a Barcelona el 9 d'octubre de 2020.

Protesta antimonàrquica durant una visita del Rei a Barcelona el 9 d'octubre de 2020. / ACN

EFE/DDG

La Fiscalia ha demanat dos anys i mig de presó per a un manifestant independentista acusat de fustigar un grup de persones que l’octubre del 2020 es van concentrar per donar suport al rei amb motiu d’una visita a Barcelona, una de les quals va fer una pintada amb esprai sobre la bandera espanyola que portava.

El jutjat penal número 27 de Barcelona va jutjar dilluns Joan B., un jove de Peralada que va viatjar a Barcelona amb un grup d’amics per manifestar-se en contra del rei i que nega qualsevol acte d’assetjament als manifestants monàrquics.

L’incident va tenir lloc el 9 d’octubre del 2020, quan l’acusat va acudir a una manifestació no comunicada convocada davant l’Estació de França de Barcelona per protestar per la presència de Felip VI i del llavors president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb motiu d’un acte institucional a la capital catalana.

En el seu escrit d’acusació, la fiscal sosté que alguns dels assistents a la manifestació, que va reunir unes 500 persones, van llançar pintura en pols contra els agents de Mossos d’Esquadra desplegats a la zona i algun objecte contundent.

Un grup d’una desena de persones, convocades per l’Associació Concordia Real Española, van desplegar una pancarta amb el lema «España os quiere», cosa que segons la Fiscalia va provocar que alguns dels manifestants independentistes, entre els quals es trobava l’acusat, es dirigissin els concentrats per fustigar-los.

Seguidament, afegeix el ministeri públic, l’acusat va dibuixar una creu amb esprai negre a la bandera espanyola que una de les manifestants portava a l’esquena, alhora que li clavava «empentes i puntades de peu» i la insultava amb expressions com «putanazi o fatxa». Així mateix, amb el mateix esprai de color negre va pintar «Puta Poli» en un vehicle de la Guàrdia Urbana de Barcelona que estava estacionat al Pla de Palau.

En la seva declaració en el judici, diversos dels Mossos d’Esquadra que van intervenir en l’incident van identificar l’acusat com el jove que va atacar amb esprai la manifestant monàrquica, a qui van estar seguint després de la seva acció per identificar-lo en un lloc segur.

Per part seva, l’acusat va sostenir que no va participar en cap incident i va precisar que va ser identificat per la policia catalana, amb el grup d’amics amb el qual havia anat a la manifestació, quan es dirigien tranquil·lament cap al centre de Barcelona a buscar un lloc per menjar. Segons el seu relat, després d’identificar-los, un dels mossos d’esquadra els va insultar i els va advertir: «tros de denúncia us arribarà, fills de puta».

Després de recalcar que mentre es va manifestar es trobava a entre 20 i 40 metres de distància del grup de monàrquics, l’acusat va negar que la policia li intervingués un pot d’esprai negre a la motxilla quan el va identificar, contradient els agents que van declarar.

En els seus informes finals, la fiscal va demanar que es condemni el processat per haver «limitat el dret a la llibertat d’expressió» a la manifestant monàrquica, fins a aconseguir «expulsar» el grup de concentrats en suport del rei. Per part seva, la defensa, exercida per l’advocada d’Alerta Solidària Norma Pedemonte, va qüestionar la credibilitat de la denunciant i va carregar contra la «presumpció de veracitat» dels mossos d’esquadra que van testificar.