La ramaderia ecològica i de proximitat estableix vincles amb el món urbà a l'Alt Empordà

La granja de porcs ecològics Llavora de Ventalló s’obre al visitant per difondre com el sector porcí avança cap a una producció més sostenible

El ramader ecològic Pino Delàs.

El ramader ecològic Pino Delàs. / Emporda.info

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Gaudir d’allotjaments i activitats vinculades a una explotació agrícola o ramadera pot ser una experiència autèntica que permet observar en primera persona les tasques vinculades al camp i la producció d’aliments. Aquesta iniciativa impulsada des d’Amics i Amigues de la Pagesia destaca entre les seves propostes la visita a la granja de porcs ecològics Llavora, situada a Ventalló, dirigida pel ramader biològic Pino Delàs.

La granja Llavora és un exemple de com l’agroturisme pot ser una via complementària per a les explotacions agrícoles i ramaderes. Aquesta granja ecològica porcina és única a l’Alt Empordà i tot Girona, destacant-se com una de les poques a Catalunya. Va començar la seva activitat al Mas Can Font el 2016 i després va expandir-se per oferir allotjament rural als visitants. Unió de Pagesos, entitat pionera en l’organització de l’agroturisme en aquelles explotacions agrícoles i ramaderes que tenen com a activitat complementària l’agroturisme, essent l’activitat agrària la rellevant. «Quan vam posar en marxa la nova activitat, vam unir-nos al portal agroturisme.org, i als Amics i Amigues de la Pagesia vinculats amb Unió de Pagesos, se’ls farà una visita a l’explotació de porcí ecològic a Llavora quan vinguin al mas a passar uns dies».

"El benestar animal per nosaltres és una necessitat productiva i ambiental"

Pino Delàs

— Ramader biològic

El projecte de Llavora va més enllà de ser una granja ecològica; és una oportunitat d’educació i consciència. Han organitzat visites formatives per a diversos grups, des d’estudiants universitaris a persones amb discapacitats, amb l’objectiu de promoure una reflexió sobre el model agroalimentari en un context de canvi climàtic i recursos limitats. Han optat per la producció ecològica «sobretot perquè estem preocupats que reduir l’impacte en totes les activitats econòmiques i ser més amables amb la biodiversitat, i amb els ecosistemes». A través de la visita, pretenen d’una forma visual per al públic, «parlar de temes de benestar animal, d’alimentació i de com consumim». Pino Delàs, es destaca pel seu compromís amb l’economia local, la sostenibilitat ambiental i el benestar dels animals. El seu ús restringit d’antibiòtics i la preocupació pel respecte als animals sans i sense estrès són valors que abracen plenament. Segons Delàs, «el benestar dels animals moltes vegades s’aborda com una normativa a complir, però per nosaltres és un aliat productiu: quan a l’animal li dones salut et retorna qualitat i producció. Volem respondre a una realitat social, però per nosaltres és una necessitat productiva i ambiental».

Una de les seves metes fonamentals és la relocalització del model agroalimentari. Això no només beneficia l’economia local, sinó que també contribueix a la preservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Compren la matèria primera a productors ecològics locals i fan servir recursos de la comarca de Girona, contribuint a l’impacte industrial local. «Nosaltres intentem garantir que els nostres animals mengin cereals i llegums de la vora». Compren la matèria primera a l’associació de productors ecològics de comarques de Girona, Aspegi, fan el pinso a un molí que havia quedat aturat a Ventalló i fan servir l’escorxador de l’Armentera i «això ja forma part d’aquest impacte industrial local». Delàs aposta fermament per aquest projecte essent conscient que actualment «som poc creïbles i poc versemblants perquè la nostra rendibilitat no és desitjable, sinó més pagesos que s’animarien».

[object Object]

A la granja de porcs ecològics Llavora, es crien 600 porcs a l’any i se sacrifiquen en un escorxador municipal de petita capacitat a l’Armentera. El ramader Pino Delàs destaca que han revitalitzat aquest escorxador, que originalment era de titularitat municipal. Un grup de petits ramaders i carnisseries es van unir per canviar-ne la gestió, superant les dificultats que patia des de fa molts anys. Un cop els productes surten de l’escorxador, són portats a l’obrador de l’Armentera o a Embotits Cruset a Figueres, on s’elaboren productes carnis. També s’assequen els fuets a Olot. Tot aquest procés contribueix a impulsar una indústria local i fomenta el comerç de proximitat. A més a més, Pino Delàs ha establert una cooperativa anomenada La Diligència juntament amb altres productors, amb l’objectiu s’ofereixen serveis logístics a petits productors. «Amb tot això constatem que tot i fer menys porcs, generem menys riquesa, però la repartim molt millor, molts més llocs de treball que no pas un model globalitzat. Si entenem que hem d’anar a un escenari d’utilització de menys recursos veiem que el decreixement no implica reduir els llocs de feina, sinó distribuir la riquesa de manera diferent» conclou.

La granja de porcs ecològics Llavora de Ventalló

La granja de porcs ecològics Llavora de Ventalló / Emporda.info