Figueres recupera les visites nocturnes al cementiri

Es faran dues visites, una el 28 d’octubre i l’altra el 4 de novembre, a càrrec del metge forense Dr.Narcis Bardalet, la Historiadora de l’Art i regidora de Cultura, Mariona Seguranyes, el biòleg Josep Maria Dacosta

Es faran sota la llum de les espelmes d'una acurada il·luminació que anirà a càrrec de Bruno Pérez

Figueres recupera les visites nocturnes al cementiri municipal per conèixer aquest espai patrimonial de la ciutat.

Figueres recupera les visites nocturnes al cementiri municipal per conèixer aquest espai patrimonial de la ciutat. / Ajuntament de Figueres

Emporda.info

Figueres recupera les visites nocturnes al cementiri municipal per conèixer aquest espai patrimonial de la ciutat. Es faran dues visites, per a 175 persones cada una, a l’entorn de Tots Sants. La primera tindrà lloc el dia 28 d’octubre i la segona, el 4 de novembre. Aniran a càrrec del metge forense Narcís Bardalet, la historiadora de l’Art i regidora de Cultura, Mariona Seguranyes i el biòleg Josep Maria Dacosta. En aquestes visites s’explicaran els elements escultòrics més importants del cementiri, es resseguirà la història i les circumstàncies de la mort d’alguns dels personatges que hi van ésser enterrats i la diversitat d’espècies que hi conviuen i anècdotes. Tot plegat sota la llum de les espelmes d'una acurada il·luminació que anirà a càrrec de Bruno Pérez.

La visita del dia 28 d’octubre, anirà precedida per una conferència introductòria a càrrec de Joan Manuel Soldevilla, amb el títol El misteri dels anglesos del cementiri de Figueres, entorn a la família d’editors protestants López Murray, al tanatori de Figueres, a les 19.30h.

La visita nocturna del dia 4 de novembre serà a les 20.30h, amb els mateixos participants. Aquesta s’emmarca en el Festival Som Cultura del Patronat de Turisme de la Costa Brava i Pirineu de Girona.

Les entrades de les visites, que tenen un preu de 3 euros, es podran adquirir a partir del 17 d’octubre a les 12 del migdia.

El valor patrimonial del cementiri de Figueres

Les visites nocturnes al cementiri permetran descobrir el seu ric patrimoni funerari i els personatges il·lustres que s'hi troben enterrats. I és que el cementiri de Figueres custodia un patrimoni escultòric i funerari de gran valor, on destaquen, entre altres, les escultures de Josep Llimona, Venanci Vallmitjana, Manel Fuxà, Frederic Marès i Artur Novoa. També és un espai molt ric en panteons funeraris, dels que destaquen especialment els projectats pels arquitectes Leandre Albareda, Josep Azemar, Emili Blanch i Josep Pelayo Martínez.

Alhora és molt rellevant la part del cementiri maçònic, a través del qual trobem les arrels de la Figueres del segle XIX. Destaquen tombes maçòniques, austeres i amb la simbologia del culte de Salomon: escaires, triangles, regles o compassos. Això explica la presència d'una important lògia maçònica a Figueres, pels volts del 1880. En aquest apartat hi ha enterrats l'advocat Enric Serra, el doctor Lluís López-Rodríguez, o el catedràtic de Física i Química de l'institut de Figueres, alcalde de Figueres i relacionat amb el partit republicà federal Joan Maria Bofill, membre de la lògia Llum de Figueres.