Els impulsors de l'Ateneu de Figueres: «Volem arribar a ser un pou de cultura a la ciutat i a l'Alt Empordà»

«Cal continuar treballant perquè l’Ateneu sigui un referent a la comarca»

«Hem de lluitar perquè el nostre patrimoni mantingui la seva qualitat»

D'esquerra a dreta: Mariona Isern, Eduard Cebrià i Llorenç Pascua

D'esquerra a dreta: Mariona Isern, Eduard Cebrià i Llorenç Pascua / Irene Roé

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

L’Ateneu de Figueres, que vol ser un punt de trobada actiu i dinàmic de cultura popular i de proximitat a l’Alt Empordà, es fa realitat amb la inauguració d’un local de 250 m² de superfície que s’ha condicionat amb el suport de la comunitat. Per això, hem conversat amb representants de les tres entitats impulsores de l'espai. Aquestes han estat les reflexions sorgides de les entrevistes.

Llorenç Pascua · President de la Iaeden:

[object Object]

El suport popular ha impulsat l’espai projectat per Òmnium Cultural, Iaeden i el Centre Excursionista Empordanès. L’entitat ecologista augura que gràcies a l’esforç i la il·lusió de tothom l’espai mantindrà viu l’essència de l’associacionisme local a la ciutat i a la comarca.

D’on sorgeix la idea de les entitats per impulsar l’Ateneu?

L’Ateneu és la conjunció de tres entitats que tenim una visió o una consciència clara del fet que tenim un patrimoni comú. El Centre Excursionista Empordanès, Òmnium i Iaeden tenim molt clar que disposem d’un patrimoni que és la terra i la cultura, un patrimoni que l’hem heretat dels nostres avantpassats i que hem de donar en herència als nostres descendents. Si el volem passar en bones condicions, hem de lluitar molt perquè el patrimoni natural i paisatgístic s’està degradant molt i culturalment també estem patint amenaces palpables que ens fan perdre qualitat d’aquest patrimoni.

Quins serien els objectius principals?

Cap entitat per la seva personalitat pròpia, però podem començar a fer projectes conjuntament. Nosaltres feia temps que buscàvem un nou local i ja fa un cert temps que al pis de dalt les entitats tenim les nostres oficines de treball privat. Ara es tracta d’obrir aquest espai: L’espai físic ja el tindrem i caldrà vestir aquesta cosa immaterial que tenen les entitats i això es fa a base de temps i de l’esforç de moltes persones des de les quals ara hem iniciat el projecte fins als que vindran darrere nostre i que hi posaran la mateixa il·lusió.

Quines seran les primeres activitats?

Cada entitat ja hem començat a encabir algunes de les activitats que organitzem cada any i que fèiem en altres espais de la ciutat de Figueres o fora, a la comarca. En tenir ara un espai a l’Ateneu on hi ha una aula polivalent, ens entusiasma començar-hi a fer coses. De moment no hi ha una programació conjunta, perquè no ens hem assegut a fer un projecte en comú, però aquest mes d’octubre la Iaeden ja té programades les seves primeres activitats al local.

Mariona Isern · Secretària del Centre Excursionista Empordanès:

[object Object]

El Centre Excursionista Empordanès destaca l’esforç de tothom per aconseguir que l’Ateneu enforteixi la vida social i cultural.

Com percebeu que respondrà la gent de Figueres i comarca?

Quan vam fer la campanya de captació de fons, tothom deia que feia falta un espai com aquest. Hem de celebrar la seva obertura i l’endemà continuar treballant perquè pugui donar el màxim de fruits i per disposar d’un referent espai de referència de la cultura i en l’àmbit social a Figueres i a la comarca.

Què representa tenir aquest local?

Era mot interessant tant per les entitats com per la ciutat que s’obrís un espai a la ciutat social i cultural que pogués dinamitzar la ciutat i la comarca a través de diferents propostes com xerrades, presentacions de llibres, concerts i fer-ho al costat de dues entitats com la Iaeden i Òmnium era molt interessant per nosaltres. Ja hem fet accions anteriorment de forma conjunta i cadascú des del seu espai defensa la cultura amb ulls grossos. Nosaltres no només fem activitats de muntanya, per totes les edats, sinó que històricament el centre sempre ha estat vinculat a la protecció del patrimoni cultural, megalític, del romànic i, per tant, creiem que participar en aquesta iniciativa era una forma de lligar el compromís social i cultural de l’entitat i que Figueres i la comarca li aniria molt bé tenir un espai de referència.

Hi havia un buit en aquest sentit?

D’ençà que es va tancar el Casino Menestral figuerenc per les obres hi ha aquesta necessitat i és molt important que les entitats es puguin trobar, la gent de diferents edats i llocs pugui conversar. Qualsevol ciutat necessita un espai d’aquestes característiques per tenir uns vincles socials forts i Figueres ara mateix estava orfe d’un espai així. Creiem que en aquest sentit l’Ateneu pot ser una bona aposta.

Eduard Cebrià · President d'Òmnium Cultural Alt Empordà:

[object Object]

Òmnium Cultural Alt Empordà té clar que el futur de l’Ateneu passa per ser un espai integrador i de cohesió social de la societat.

Què significa l’Ateneu per la vostra entitat?

Feia un temps que volíem fer més visible l’entitat i buscàvem uns baixos per ubicar-nos allà. Això va coincidir que la Iaeden també buscava nou local al centre i vam parlar les tres entitats de pensar a tenir pensem un espai comunitari on els joves es poguessin trobar i fer més activitats. La idea va sorgir d’aquí: poder oferir des de les classes de català que fem per immigrants, des de presentacions de llibres, tallers, una mica de tot, convertir-nos en un pou de cultura a Figueres, pensant en el jovent de la ciutat. Molta gent d’entre 18 i 20 i escaig estudien fora i quan tornen el cap de setmana que els ofereix la ciutat. L’Ateneu vol ser un lloc on es puguin trobar, parlar i organitzar activitats.

S’adreça especialment als joves?

Els joves com a punt de partida, però nosaltres tenim gent de totes les edats per exemple a les nostres classes de català. Ara per exemple freguem els 200 alumnes. Després d’un llarg procés, l’Ateneu obre portes. Trobar el local va costar molt. Volíem que també hi hagués un bar restaurant cafeteria per oferir una sèrie de serveis mentre féssim les activitats. Estem tancant la concessió i esperem tenir-lo obert a finals de novembre. Ara tenim les oficines a dalt apartades del local.

Un pas important va ser la campanya 250 m2.

El local feia molts anys que estava tancat, no complia normatives, s’hi han hagut de fer obres de millora importants que han tingut un cost. Hem necessitat involucrar la societat figuerenca i empordanesa en la rehabilitació d’aquest espai per després poderlo oferir a tots els públics.

Què significa l’Ateneu per Òmnium Cultural?

És un projecte entre les tres parts que estem en igualtat. L’Ateneu és una primera idea d’Òmnium en l’àmbit nacional de disposar d’espais oberts a la ciutadania per poder treballar i fer coses. És un projecte més global i Figueres és la prova pilot. A Barcelona s’està muntant ja un espai molt important allà on tenen la seu i es vol seguir la línia a les diferents comarques on Òmnium té representació.