Editorial

L’Ateneu de Figueres i la necessitat de teixir complicitats

«Cal que la societat figuerenca i altempordanesa es faci seu el nou espai perquè sigui molt més que un gran local de 250 metres quadrats»

Nou Ateneu a Figueres.

Nou Ateneu a Figueres. / Jordi Callol

Emporda.info

Un punt de trobada per a la societat civil figuerenca i altempordanesa. Un espai físic per teixir complicitats entre la gent que tota la vida ha estat implicada en les associacions, els més joves i els que fa pocs anys no sabien ni on era Catalunya. Un lloc de referència per entendre que, tot i els problemes, junts tot pot fer menys pujada. «És una iniciativa per a la ciutat, perquè Figueres pateix problemes de cohesió i pobresa i, com a entitats compromeses amb la gent, creiem que és necessari fer un pas endavant en aquest sentit», expliquen els portaveus del nou Ateneu de Figueres que obrirà les portes aquest divendres en un cèntric local de 250 metres quadrats al carrer de Sant Josep Sol d’Isern. El nou ateneu acollirà les seus de tres històriques associacions que l’han impulsat – Òmnium Cultural de l’Alt Empordà, Iaeden - Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès–, però amb mentalitat de portes obertes, perquè sigui realment un punt de referència per a tothom.

En uns moments on l’esperit associacionista va de baixa i on l’individualisme passa per sobre del col·lectiu, el naixement de l’Ateneu de Figueres i l’èxit de la campanya de micromecenatges per completar les obres són una dosi d’esperança. L’activisme per la llengua, la preservació del medi natural i l’excursionisme i, entre totes, sumen molta gent implicada, socis, participants en activitats... Ara, però, es tracta que creixi la relació entre tots ells i, també, entre la gent que, fins ara, n’ha estat absolutament aliena. Per això, l’Ateneu de Figueres acabarà comptant amb un bar-restaurant per complementar les sales de reunions i les aules per fer classes de català. El nou ateneu permetrà reunir en un nou espai moltes activitats que, durant l’any, es feien en diferents punts de la ciutat com la Mostra de Muntanya i Aventura de Figueres; les conferències organitzades per l’Iaeden-Salvem Empordà, en un moment de fort debat a la comarca al voltant de les energies renovables; o les classes de català quan, arreu del país, l’ús social de la llengua entre els joves està en una preocupant situació de retrocés. Tot plegat, però, «només» són iniciatives que no acabaran fent forat sense la participació de la gent. Cal que la societat figuerenca i altempordanesa es faci seu el nou espai perquè sigui molt més que un gran local de 250 metres quadrats. Perquè sigui un autèntic punt de trobada.