Sant Pere Pescador ofereix servei de bugaderia i dutxes per als temporers de la poma

L’associació Amb les teves mans impulsa el projecte per «dignificar la realitat dels treballadors»

Una mitjana d’entre 35 i 40 persones, algunes sense habitatge, fan ús cada dia de les instal·lacions

La iniciativa tira endavant amb el suport de l’Ajuntament i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà

El servei ha tingut una excel·lent rebuda per part dels treballadors temporers de la poma. Hi troben servei de bugaderia i dutxes. | SÒNIA FUENTES

El servei ha tingut una excel·lent rebuda per part dels treballadors temporers de la poma. Hi troben servei de bugaderia i dutxes. | SÒNIA FUENTES / SÒNIA FUENTES. SANT PERE PESCADOR

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Sant Pere Pescador no roman indiferent davant la difícil situació que experimenten els treballadors temporers que arriben de diferents llocs per participar en la collita de la poma i que sovint es veuen desemparats a l’hora de trobar un lloc adequat on allotjar-se. En una iniciativa encaminada a millorar significativament les seves condicions de vida, l’associació Amb les teves mans ha establert un espai dins del centre cívic del municipi que ofereix serveis essencials com dutxes i bugaderia, amb l’objectiu de dignificar la seva estada i assegurar un mínim humanitari.

Milton Sánchez, membre de l’associació, ha subratllat la importància d’abordar aquesta precària situació, assegurant que «aquesta problemàtica que pateixen aquestes persones és una qüestió que afecta la nostra comunitat i que hem de combatre». El centre cívic de Sant Pere Pescador ha esdevingut un refugi vital per als temporers que, en molts casos, no disposen d’un lloc on rentar-se o descansar adequadament.

«Hi ha molta gent que no tenim on dormir, ho fem al carrer, a la muntanya, per exemple»

Belhadj Mokhtar Badiss

— Temporer

Amb una mitjana de 35 a 40 usuaris temporers de la campanya de la poma, així com altres persones sense papers que arriben al municipi amb l’esperança de trobar feina, l’èxit d’aquest servei ha estat impulsat principalment pel boca-orella. A més, aquest centre s’ha convertit en una mena de far per a temporers provinents d’altres localitats. Aquests serveis, que es van iniciar a principis de setembre coincidint amb l’inici de la collita de la poma, s’han dut a terme gràcies a un acord entre l’associació Amb les teves mans, l’Ajuntament de Sant Pere Pescador i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que han facilitat la contractació d’un integrador social i d’una persona encarregada de mantenir les instal·lacions en condicions òptimes.

Les instal·lacions del centre cívic estan obertes de dilluns a dissabte, de les sis de la tarda fins a les nou del vespre, i romandran operatives fins al 15 d’octubre, moment en què acaba la temporada de recol·lecció de la poma. Durant la pandèmia, ja es van prendre mesures a l’Alt i el Baix Empordà per prevenir brots de la Covid entre aquest col·lectiu de temporers. Ara, Sant Pere Pescador reenfoca els seus esforços en millorar l’estada dels treballadors del camp, proporcionant productes com sabó, materials d’higiene bucal, maquinetes d’afaitar i material de farmaciola. A més, es posa a disposició de l’usuari roba i servei de bugaderia, amb la col·laboració de l’Hospital de Palamós i la Clínica Dental Cristau de Figueres, que han cedit material per a aquest propòsit.

Al costat del centre cívic, alguns temporers fan nit. | EMPORDÀ

Al costat del centre cívic, alguns temporers fan nit. | EMPORDÀ / SÒNIA FUENTES. SANT PERE PESCADOR

L’objectiu d’aquesta iniciativa va més enllà de l’actual temporada; la intenció és expandir el projecte per abordar el problema del sensellarisme associat als temporers que arriben a la comarca. Sovint, es tracta de persones procedents d’altres països que enfronten grans dificultats per accedir a un sostre adequat. Aquesta situació els aboca a dormir a l’aire lliure, en capses de cartró o fins i tot dins dels seus cotxes, sense importar les inclemències meteorològiques. Per abordar aquesta realitat, des de l’associació s’han fet passos durant aquest any perquè el centre cívic o el pavelló puguin acollir als temporers durant els dies de pluja, i està previst instal·lar una carpa l’any vinent per proporcionar refugi a aquells que no tenen un lloc on passar la nit. Aquesta situació afecta treballadors de diverses nacionalitats, principalment d’Algèria, Senegal o Gàmbia. Belhadj Mokhtar Badiss és algerià, té vint anys i és el primer cop que fa la temporada de la poma a Sant Pere. Es mostra satisfet pel servei i explica que dorm al carrer tot i tenir feina. «Hi ha molta gent que no tenim on dormir, ho fem al carrer, a la muntanya, per exemple».

A l’Alt Empordà hi ha un total de 1.337 hectàrees de pomeres. El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona, Narcís Poch diu que «actualment ens nodrim molt de persones que ja tenen la residència i el permís de treball, han acabat la temporada d’estiu, i venen a collir pomes, la majoria són gent de l’entorn de Figueres o Salt». S’estima, però, que dues de cada deu persones que busquen treballar a la campanya de la poma ho fan sense un sostre digne. Són generalment les que no tenen feina ni documentació, però no sempre és així.

«Actualment ens nodrim molt de persones que ja tenen la residència i el permís de treball, han acabat la temporada d’estiu, i venen a collir pomes

Narcís Poch

— Coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona

En aquest context, Unió de Pagesos va fer una crida en el mes de juliol per garantir que cap pagès professional quedés sense ajuts per a allotjaments de temporers, reconeixent que, tot i tenir la situació laboral regularitzada hi ha treballadors que no reben allotjament per part de les empreses. Molts temporers, amb incertesa sobre la continuïtat de la seva feina, opten per estalviar i no gastar els seus salaris en allotjament. A més, la temporada de recol·lecció de la poma a les comarques gironines és curta, d’uns 60 dies. Tot i que el nombre de persones que es dediquen a la collita de la poma és relativament baix, amb menys de 2.000 contractacions durant la temporada, Amb les teves mans té com a objectiu generar un informe amb la col·laboració de les diferents entitats implicades per analitzar la realitat dels temporers a l’Alt Empordà, amb l’esperança de millorar i ampliar els serveis l’any següent. Aquest informe proporcionarà una visió més precisa del nombre de persones que han fet ús dels serveis, el seu perfil i nacionalitat, entre altres aspectes, per tal d’abordar aquesta problemàtica d’una manera més efectiva.