La família Pi-Sunyer restaura l’històric mas fortificat de Montjoi de baix

El govern de Roses celebra la recuperació d’aquest espai patrimonial

La visita de l’equip de Govern a l’antic mas de Montjoi de baix.

La visita de l’equip de Govern a l’antic mas de Montjoi de baix. / Santiago Garcés

Santi Coll

Santi Coll

La família Pi-Sunyer està duent a terme els treballs de restauració de l’emblemàtic mas de Montjoi de baix, una construcció fortificada amb una llarga història al darrere que es remunta als temps dels romans. La representant del nou propietari ha explicat a l’equip de govern de Roses l’abast d’un projecte que preveu recuperar les estructures originals del mas, especialment la gran torre de vint metres d’altura que va caure el 2011.

Imatge antiga del mas fortificat. | FONS JOAN REIXACH/AMR

Imatge antiga del mas fortificat. | FONS JOAN REIXACH/AMR / SANTI COLL. ROSES

«La nostra família fa temps que buscava un immoble emblemàtic de Roses per a poder-hi viure i ens va arribar l’oportunitat d’adquirir aquest immoble tan conegut i que restaurarem respectant totes les estructures», explica Joana Burgués Pi-Sunyer, cosina de Larry Williams, net de Jaume Pi-Sunyer, el nou titular de la finca. «La compra no va ser fàcil –argumenta Joana, project manager del projecte–, ja que també hi havia un fons d’inversió alemany interessat, però l’anterior propietària es va estimar més que passés a mans d’una família com la nostra, amb una llarga vinculació amb Roses».

El projecte arquitectònic de restauració ha estat redactat per Clara Solà-Morales. La finca té una extensió de 95 hectàrees i envolta el mas de Montjoi de dalt. La família Pi-Sunyer destinarà la seva adquisició a usos exclusivament particulars, però preveu recuperar el conreu de la vinya i d’oliveres així com facilitar la pastura per a garantir la qualitat de l’entorn. «El projecte també l’hem donat a conèixer a la direcció del parc natural del cap de Creus, ja que el mas de Montjoi de baix està plenament integrat en el seu territori».

El mas està situat a la part interior de la vall de Montjoi

El mas està situat a la part interior de la vall de Montjoi / Santiago Garcés

La visita institucional de l’Ajuntament de Roses va estar formada per l’alcalde Josep Maria Martínez i els tinents d’alcalde Fèlix Llorens i Sílvia Ripoll. Des del govern celebren aquesta recuperació i la voluntat dels nous propietaris de donar vida a l’emplaçament. «És una gran notícia per a Roses, perquè es tracta d’un mas molt emblemàtic, que forma part del nostre patrimoni històric i el projecte respecta totalment la seva estructura», explica Sílvia Ripoll, responsable de les àrees de Cultura i Patrimoni.

Segons l’historiador Arnald Plujà, el mas de Montjoi de baix té antecedents com a vil·la romana, va exercir com a monestir i alou medieval. Al segle XVII s’hi va aixecar una torre de defensa de sis metres d’amplada per vint d’altura per a defensar els seus habitants de les incursions pirates.

La família Pi-Sunyer ha mantingut sempre una extensa relació amb Roses malgrat els exilis forçats dels germans a Amèrica, repartits entre Veneçuela, els Estats Units i Mèxic.