El testimoni d'altempordanesos a la tragèdia de Marroc: "Va ser un moment horrorós"

Diversos turistes de la comarca han viscut en directe el terratrèmol

Minut de silenci a Roses per a recordar les víctimes.

Minut de silenci a Roses per a recordar les víctimes. / Ajuntament de Roses

Emporda.info

El Marroc viu aquests dies una de les tragèdies humanes més rellevants dels darrers anys a conseqüència del fort terratrèmol que va patir la nit de divendres. La tragèdia també ha tingut un fort impacte emocional a diversos punts d’Europa, entre ells Catalunya i l’Alt Empordà, on la comunitat resident d’origen marroquí és molt important. També hi ha hagut nombrosos empordanesos que han estat testimonis en directe del sisme en trobar-se de vacances en punts turístics tan concorreguts com Marràqueix.

Com a mínim dos grups d’empordanesos han estat testimonis dels fets i tots estan en bon estat de salut sense haver sofert danys físics. En un d’aquests grups, format per nou dones, hi viatjava Olga Sunyer, qui recorda que van viure «un moment horrorós, amb un soroll espantós. Ens acabàvem de posar al llit i tot tremolava. Si no es viu, no es pot explicar. Vam sortir de l’Hotel cridant i vam haver de passar la nit a fora». Pere Rodríguez, membre d’un altre grup, relata les mateixes escenes de pànic i «les ganes d’ajudar a tothom» que han tingut, oferint-se per a donar sang. Tots dos grups s’han sentit ben atesos, però han tingut dificultats de comunicació amb l’exterior. La comunitat musulmana de la comarca s’ha mobilitzat per a enviar-hi ajuda.

"Va ser un moment horrorós, amb un soroll espantós. Ens acabàvem de posar al llit i tot tremolava. Si no es viu, no es pot explicar"

Olga Sunyer

— Empordanesa testimoni de la tragèdia

Cal destacar que les mostres de solidaritat amb el Marroc a la comarca han estat freqüents. No han faltat convocatòries de minuts de silenci per a recordar les víctimes, com va fer l’Ajuntament de Roses diumenge al migdia. També ho farà l'Ajuntament de Figueres, que per dimarts ha convocat un minut de silenci per recordar les més de 2.000 víctimes del terratrèmol del Marroc. També s'han fet convocatòries a poblacions com Llançà.

El terratrèmol del Marroc ha provocat un mínim de 2.122 morts i 2.421 ferit, segons l’últim balanç facilitat pel Ministeri de l’Interior i recollit per la televisió estatal SNRT. El sisme, de magnitud 6,8 a l’escala de Richter, es va registrar cap a les 23.10 hores de divendres i va sacsejar la regió al sud-oest de Marràqueix. L’epicentre es va localitzar a la localitat d’Ighil i va provocar l’esfondrament de nombrosos edificis. Les províncies més afectades són les d’Al Haouz, Marràqueix, Uarzazat, Azilal, Chichaoua i Taroudant.