Cadaqués prepara unes jornades per preservar el patrimoni de la pedra seca

La trobada començarà el dijous 19 d’octubre i s’allargaran fins al 22

Aquest mes de setembre s'engega un curs inicial de formació

Cadaqués va celebrar el passat mes de maig una jornada de pedra.

Cadaqués va celebrar el passat mes de maig una jornada de pedra. / APSAT

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Cada any, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) organitza la Trobada per a la preservació del patrimoni de Pedra Seca que enguany es farà a Cadaqués. L’esdeveniment, que arriba a la seva dotzena edició, tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre adreçat a experts, entusiastes i amants de la pedra seca de tota la regió. L’acte destaca la importància de preservar i promoure l’ús de la pedra seca com a element clau de l’arquitectura tradicional de la zona.

La dotzena trobada és fruit de la col·laboració entre l’APSAT, l’Ajuntament de Cadaqués i el Centre d’Estudis Cadaquesencs (CEESCA). El maig d’enguany es van presentar les jornades a Cadaqués i el president del CEESCA, Josep Maria Villena, va destacar la riquesa de la pedra seca a la localitat, a través d’un ampli recull sobre aquest patrimoni en forma de barraques, forns, ponts o carrerades i va afirmar que la trobada «serveixi per exposar, promocionar i divulgar estudis i treballs referents a la pedra seca i a la seva arquitectura, a més de ser un espai d’intercanvi i coneixement».

Des de l’any 2002, de manera bianual es realitzen i posteriorment s’editen els resultats de la Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la pedra seca, motiu pel qual aquestes jornades s’han convertit en una eina fonamental per a la difusió, l’estudi, el coneixement i l’intercanvi d’idees fent possible el contacte geogràfic i cultural de persones i col·lectius del nostre territori interessats en aquesta manera de construir.

Per altra part, del 16 de setembre al 14 d'octubre, s'engega un curs inicial de formació de pedra seca: murs i barraques. És una formació pràctica i teòrica de 30 hores, gratuïta del Consell Comarcal, en el marc del projecte PECT, que s'imparteix a Biure, Vilanant i Avinyonet de Puigventós.