Cada any, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) organitza la Trobada per a la preservació del patrimoni de Pedra Seca que enguany es farà a Cadaqués. L’esdeveniment, que arriba a la seva dotzena edició, tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre adreçat a experts, entusiastes i amants de la pedra seca de tota la regió. L’acte destaca la importància de preservar i promoure l’ús de la pedra seca com a element clau de l’arquitectura tradicional de la zona.
La dotzena trobada és fruit de la col·laboració entre l’APSAT, l’Ajuntament de Cadaqués i el Centre d’Estudis Cadaquesencs (CEESCA). El maig d’enguany es van presentar les jornades a Cadaqués i el president del CEESCA, Josep Maria Villena, va destacar la riquesa de la pedra seca a la localitat, a través d’un ampli recull sobre aquest patrimoni en forma de barraques, forns, ponts o carrerades i va afirmar que la trobada «serveixi per exposar, promocionar i divulgar estudis i treballs referents a la pedra seca i a la seva arquitectura, a més de ser un espai d’intercanvi i coneixement».
Des de l’any 2002, de manera bianual es realitzen i posteriorment s’editen els resultats de la Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la pedra seca, motiu pel qual aquestes jornades s’han convertit en una eina fonamental per a la difusió, l’estudi, el coneixement i l’intercanvi d’idees fent possible el contacte geogràfic i cultural de persones i col·lectius del nostre territori interessats en aquesta manera de construir.
Per altra part, del 16 de setembre al 14 d'octubre, s'engega un curs inicial de formació de pedra seca: murs i barraques. És una formació pràctica i teòrica de 30 hores, gratuïta del Consell Comarcal, en el marc del projecte PECT, que s'imparteix a Biure, Vilanant i Avinyonet de Puigventós.