Els casos de coronavirus s’estabilitzen després de setmanes a l’alça

En la darrera setmana d’agost es va detectar un augment d’urgències per totes les causes

DdG

Després de setmanes a l’alça, sobretot en la primera quinzena d’agost, els indicadors de la covid-19 s’estan ajustant. Segons experts, des de fa nou setmanes es registra un augment de la incidència de Covid-19, que sembla que comença a estabilitzar-se, associat a un augment de les hospitalitzacions convencionals amb causa multifactorial, que afecten principalment persones grans i, per tant, més propenses a descompensacions de patologies basals, però no han augmentat de manera significativa les pneumònies a la comunitat ni tampoc els ingressos en UCI relacionats amb aquesta malaltia. No obstant això, la incidència actual de covid-19 podria provocar un augment rellevant del nombre de casos en el període posterior a les vacances a conseqüència del canvi a la interacció social.

 La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. La subvariant XBB.1 és predominant (68,8% de les mostres). La EG.5-Eris, que és una forma de XBB.1, representa el 18% de les mostres i la XBB.2 el 9,8%. Les altres subvariants de l’òmicron es troben en proporcions baixes (1,6%).

Repecte al nombre de persones ingressades amb coronavirus en llits convencionals a Catalunya es manté estable, amb 480 persones ingressades, 6 més que la setmana anterior. El 84% de les persones ingressades tenen més de seixanta anys. Els ingressos a l’UCI es mantenen també estables, amb 13 persones ingressades per aquesta malaltia, un menys que la setmana anterior.

Per altra banda, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) manté una tendència a l’alça i continua en nivells de transmissió baixos (taxa de 325 afectats per 100.000 habitants). La distribució de virus mostra el SARS-CoV-2 com el més freqüent (36,9%) seguit del rinovirus (8,7% de les mostres), de l’enterovirus (3,7%), del parainfluenzae (3,1%) i de la grip (0,6%). No s’han detectat casos de VRS.

Aquesta setmana s’ha detectat un cas de grip a Caatalunya. El seguiment de les incidències i interaccions dels diferents virus respiratoris serà clau per poder avaluar la situació de cara a la tardor i hivern.

Augmenten les urgències

Finalment, en la darrera setmana d’agost es va detectar un augment per sobre de l’esperat en el total d’urgències hospitalàries per totes les causes en els grups d’edat per sobre dels quaranta-cinc anys que, en la setmana actual, sembla començar a normalitzar-se.