Llançà recupera la Casa del Mar i treballa per reobrir-la l’estiu vinent

L’Institut Social de la Marina, propietari de l’edifici des de 1974, l’ha cedit a l’Ajuntament durant 30 anys

La Casa del Mar es convertirà en un espai multiús. | CRISTINA VILÀ BARTIS

La Casa del Mar es convertirà en un espai multiús. | CRISTINA VILÀ BARTIS / josep lópez. llançà

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Gairebé cinquanta anys més tard, la Casa del Mar torna a ser de Llançà i podrà reobrir les portes, si tot va bé, l’estiu de l’any vinent. I és que ara l’Ajuntament ha recuperat la seva gestió, almenys durant trenta anys. S’ha aconseguit gràcies a una adscripció entre el consistori i l’Institut Social de la Marina, propietari de l’edifici. Un tràmit similar a una cessió, però que en fer-se entre dues administracions, la propietat es dona sense cap cost per l’ens que passa a gestionar-la.

Cal destacar que aquesta fita s’ha assolit després d’anys de feina. Ja l’any 2014, la Confraria de Pescadors va posar en marxa les gestions amb l’administració per recuperar l’edifici, ja que sostenien que «hi havia hagut un incompliment de les condicions especificades a l’escriptura pública». Tanmateix, finalment ha estat l’Ajuntament qui ha recuperat la titularitat. «S’ha assolit a través de moltes trobades, de molta insistència. Vull destacar el paper rellevant que ha tingut el regidor de l’Àrea Tècnica i Econòmica, Francesc Guisset, que és qui ha liderat les converses amb el Ministeri», apunta l’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter.

Ara bé, des del consistori es manifesta que cal fer valdre també el paper que ha tingut la Confraria en tot el procés. «Aquesta és una lluita que no només ha tirat endavant l’Ajuntament. Ells fa molt temps que creien que la Casa del Mar havia de tornar a ser del poble de Llançà. Havien engegat una reivindicació a la qual l’Ajuntament havia donat suport. Va ser l’inici de tot», subratlla Escarpanter.

Històricament, la Casa del Mar havia estat propietat de la Confraria de Pescadors llançanenca. El 1974, però, l’edificació es va donar a l’Institut Social de la Marina, entitat que forma part de la Tresoreria General de la Seguretat Social. El 1998, les competències d’aquest organisme, i per tant també de l’edifici, van passar a mans de la Generalitat de Catalunya. I ara, mig segle més tard, com dèiem, torna a ser de Llançà, una notícia que des del consistori es valora molt positivament. «Suposa retornar al poble allò que és seu. Després de tants anys amb aquest edifici tancat, que torni a estar a les mans de la seva gent, és genial», diu Escarpanter. «Donarà molta vida al Port i omplirà de satisfacció a la gent de mar, aquelles persones que la van poder gaudir antigament», afegeix, tot destacant que la Confraria de Pescadors tindrà un paper molt important en el desenvolupament d’aquest projecte.

En aquesta línia, la intenció de l’Ajuntament és donar diversos usos a la Casa del Mar, això sí, sempre «socials o culturals». «Amb les converses amb el Ministeri quedava clar que perquè aquesta adscripció es pogués dur a terme, els usos i finalitats que havien de donar-se a la Casa no podien ser lucratius», manifesta Escarpanter.

Diversos serveis

Per adequar l’espai serà necessària una inversió elevada, ja que es planteja convertir la Casa del Mar en un equipament «molt complet» i que aculli diversos serveis. «La voluntat del consistori llançanenc és que l’estiu vinent ja es pugui posar en marxa algun d’aquests», explica Escarpanter. Concretament, es vol convertir la planta baixa en una nova oficina de turisme que substituirà la que hi ha actualment a la zona del Port. Alhora, s’obriran banys públics i s’habilitarà una sala polivalent. Pel que fa al primer pis, es vol recuperar un casal d’avis que antigament s’emplaçava allà, i habilitar també algun espai destinat pels joves. Finalment, a la segona planta, es vol fer un museu dedicat al món de la pesca i una sala d’exposicions.

Per tal de comprovar les condicions de l’edifici, al setembre els equips tècnics municipals faran una valoració. Després, la intenció és organitzar una jornada de portes obertes perquè els llançanencs puguin tornar a visitar l’emblemàtica edificació.