La "sequera extrema" provoca desenes de peixos morts per anòxia als Aiguamolls de l'Empordà

Des del Govern donen per fet que hi haurà més episodis i aposten per una "solució de fons" i no "petits pedaços"

La "sequera extrema" provoca desenes de peixos morts per anòxia als Aiguamolls de l'Empordà

La "sequera extrema" provoca desenes de peixos morts per anòxia als Aiguamolls de l'Empordà / ACN

ACN

La "sequera extrema" que pateix Catalunya ha provocat la mort de desenes de peixos a l'estany de Castelló dels Aiguamolls de l'Empordà. En concret, la falta d'aigua i les altes temperatures han provocat una situació d'anòxia, o el que és el mateix, falta d'oxigen a l'aigua. Això ha fet que els peixos no poguessin sobreviure i ha generat la imatge de desenes d'exemplars flotant morts a l'estany. Es tracta especialment de llises, una espècie habitual d'aquest hàbitat i que s'ha vist afectada directament per la situació de sequera que es viu. El director general de Polítiques Ambientals, Marc Vilahür, dona per fet que es tornaran a produir situacions d'aquest tipus i aposta per "solucions d'arrel".

En aquest sentit, Vilahür aposta per no fer "petits pedaços" com retirar els peixos morts sinó que el que cal és implementar una política mediambiental basada en la reducció del CO2, gravant les emissions més contaminants. "Estem tendint a tenir menys precipitació i el que hem de fer és posar impostos lligats a la reducció de carboni", ha remarcat. El director general també ha advertit que es tracta d'una situació que es repetirà per la situació general de sequera. "Per això hem d'entendre que està vinculat directament a la crisi ambiental i al canvi climàtic", ha remarcat.

L'anòxia és la falta d'oxigen a l'aigua per falta de cabal però també per les altes temperatures i afecta a totes les espècies que hi viuen, si bé algunes ho resisteixen millor que d'altres. A tall d'exemple, una situació similar es va produir el juliol passat al riu Fluvià, al seu pas per Olot, on desenes d'ànecs van morir, en aquest cas per botulisme.

Tot i que la causa final va ser l'afectació de la bactèria en els animals, els experts expliquen que tot ve arran de la falta d'oxigen a l'aigua i, per tant de la sequera existent.

No els trauran

Vilahür també ha explicat que no trauran els peixos morts de l'estany. El motiu és que es tracta d'una zona molt fangosa que podria suposar un risc per a les persones que ho haguessin de fer i que poden quedar atrapades. "La natura farà la seva feina i desintegrarà els peixos morts i els incorporarà al sistema", ha explicat.

Amb tot, el director general de Polítiques Ambientals ha deixat clar que no suposa un risc per a la salut. "Sí que és cert que es tracta d'una imatge impactant, però hem analitzat amb els experts i en cap cas hi ha perill des d'un punt de vista sanitari", ha conclòs.