El MedFoto de l'Escala evidencia la bellesa fràgil del nostre Mediterrani

Marc Marco ha estat el guanyador de la votació popular i del gran premi del jurat per la imatge d’una tempesta de llamps des de Sa Foradada

«Nit de llamps a Sa Foradada», de Marc Marco Ripoll. | MEDFOTO

«Nit de llamps a Sa Foradada», de Marc Marco Ripoll. | MEDFOTO / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

La fotografia és una eina imprescindible per entendre l’evolució i la manera de viure en el paisatge que ens envolta. També la rellevància de la imatge com a gran eina de conscienciació personal i col·lectiva. Així ho van entendre la Fundació Alive i el Club Nàutic l’Escala a l’hora d’organitzar el concurs internacional de fotografia MedFoto, que enguany ha arribat a la tercera edició amb un notable èxit de participació i de qualitat de les fotografies presentades, totes les quals tenen com a motiu principal la mar Mediterrània. El guanyador absolut d’aquest 2023 ha estat Marc Marco Ripoll, amb l’obra Nit de llamps a Sa Foradada, capturada des de la costa mallorquina durant una tempesta elèctrica.

'El seu últim cant', d'Héctor Gago Bellido, va vèncer en la categoria "Conservació i canvi climàtic". | MEDFOTO

'El seu últim cant', d'Héctor Gago Bellido, va vèncer en la categoria "Conservació i canvi climàtic". | MEDFOTO

Segons les dues entitats organitzadores, aquest any, el jurat, format per sis experts en el món de la fotografia i el medi marí, ha hagut de seleccionar entre gairebé 1.400 imatges presentades i un 50% més de participants que la darrera edició, alguns procedents de països com França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal o Turquia. A més de la seva qualitat i originalitat, els membres del jurat també han valorat el tracte ètic a les plantes i animals fotografiats. Així ho va detallar el fotògraf Oriol Alamany divendres 4 d’agost, durant l’anunci del veredicte del jurat, del qual era membre, que va tenir lloc en el restaurant gastrobar Bol Roig, situat a la seu social del Club Nàutic l’Escala.

La sala es va omplir de gent per a conèixer el balanç final d’un concurs que ha repartit quatre mil euros en premis i que ja és un referent important a l’hora de visualitzar i entendre la dicotomia de bellesa i fragilitat d’un Mare Nostrum que pateix com quasi cap altre el sever impacte de l’emergència climàtica dels nostres dies.

En aquesta edició, ha rebut 1.400 imatges amb participants de diversos països europeus

Marc Marco ha estat el guanyador del concurs per partida doble, ja que la seva foto de Sa Foradada va guanyar prèviament el premi per Votació Popular, de 200 euros, que es descobria el 16 de juliol passat, un cop acabat el període de votació al compte d’Instagram del concurs (@medfotocontest), havent aconseguit sumar 481 «m’agrada». El jurat va haver d’escollir entre 36 fotos i tres relats finalistes i el treball de Marco en va sortir com a guanyador absolut, sumant mil euros als dos-cents que havia aconseguit amb el premi popular.

Els guanyadors de cada categoria han estat guardonats amb 300 euros en metàl·lic. El vencedor de la secció subaquàtica ha sigut Víctor de Valles amb la seva imatge Apnea en coves, mentre que la vencedora entre les propostes de la categoria «Paisatge» ha estat Piteres al Mediterrani, de Dídac Faus. Entre les candidates de «Vida Salvatge», el reconeixement ha estat per a Tramuntana, de Cristian Morera, i entre les dedicades a Esports i Oci, per a Dia d’onades, també de Marc Marco. El seu últim cant, d’Héctor Gago, s’ha endut el premi de la categoria de «Conservació i Canvi Climàtic». Tots feinejant, d’Andrés Mario Montañés, s’ha alçat amb el guardó de la categoria «Oficis del Mar» i Pluja a l’horitzó, de Josep Baró, el de la secció «Amb Mòbil». Pel que fa a la nova categoria de «Relat Fotogràfic», el guardó ha estat per a Edgar Madrenys, amb la seva proposta Tornada a casa, que narra la recuperació i el retorn al mar de les tortugues marines arribades a les costes catalanes.

El certamen treballa per contribuir al coneixement i la preservació del medi marí

Durant l’acte, es van donar a conèixer també els vencedors de les categories especials l’Escala i Costa Brava, que han estat Llevantada a Montgó, d’Arnau Vergés, i Marc de Pedra, d’Ot García. El premi especial l’Escala està dotat amb una experiència al municipi per a dues persones i inclou una nit d’hotel amb esmorzar, un dinar o sopar i una visita al Museu de l’Anxova i de la Sal o bé a l’Alfolí. L’autor de la fotografia guanyadora dins del límit geogràfic de la Costa Brava ha guanyat un cap de setmana en un bungalou al Càmping la Ballena Alegre per a quatre persones.

'Piteres al Mediterrani', de Dídac Faus Momparler, va guanyar a la categoria "Paisatge". | MEDFOTO

'Piteres al Mediterrani', de Dídac Faus Momparler, va guanyar a la categoria "Paisatge". | MEDFOTO

El MedFoto és una iniciativa que neix de la col·laboració entre la Fundació Alive i el Club Nàutic l’Escala i té per objectiu «valorar la fràgil relació entre les persones i el mar, així com donar a conèixer els valors naturals de l’entorn marí i fomentar l’actitud responsable de tots els agents que operen en el món marí i del públic en general. Amb la recollida i la difusió del material visual del concurs, el certamen treballa per contribuir al coneixement i la preservació del medi marí».

En aquesta edició, el certamen ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de l’Escala, Ports de la Generalitat, el càmping La Ballena Alegre, Festival Portalblau i Improcat. L’exposició es pot visitar al Club Nàutic fins al 5 de setembre.

'Dia d'onades', de Marc Marco Ripoll, va guanyar la categoria "Esports". | MEDFOTO

'Dia d'onades', de Marc Marco Ripoll, va guanyar la categoria "Esports". | MEDFOTO