De zona industrial a corredor biològic

El que havia de ser un polígon per a petits empresaris i indústries a Roses quedarà com un espai de pas per a la fauna entre el parc natural dels Aiguamolls i el de cap de Creus

L’Ajuntament desenvoluparà una àrea econòmica de baixa intensitat

La zona industrial de Roses des del 2003 amb els vials construïts.

La zona industrial de Roses des del 2003 amb els vials construïts. / DDG

Carme Vilà

Fa més d’una dècada, el Tribunal Suprem va declarar nul el Pla Parcial que regulava la zona industrial de la carretera de Roses. Tancava un litigi iniciat per entitats ecologistes (Associació Naturalista de Girona i Iaeden-Salvem l’Empordà). El que havia de ser una zona industrial iniciada el 2001, que va arribar a preveure 68.933 euros de sòl industrial, la major part d’Incasòl, finalment quedarà com un connector biològic entre el Parc Natural de Cap de Creus i el dels Aiguamolls. L’Ajuntament ha engegat els tràmits per disposar d’una àrea econòmica de baixa intensitat on encabir les petites empreses i tallers que ho necessiten. 

Entre la carretera C-260 i la de Palau-saverdera es va instal·lar l’empresa Zodiac i es va començar a gestar el projecte de zona insdustrial el 1998. El PSC vapresentar el primer litigi contra el conveni establert amb Zodiac i que els tribunals els van donar la raó.

Es va resoldre i el projecte del polígon es va engegar el 2001 durant el govern de Carles Pàramo (CiU), però entitats ecologistes van acudir als tribunals per frenar-lo. Quatre anys després la Comissió d’Urbanisme catalogava una franja del polígon de corredor biològic, obligant a reduir les pretencions i el projecte es va paralitzar. El 2007 es van fer les modificacions per desencallar-lo. Dels 27.000 metres quadrats de zona verda del projecte inicial es va passar a 63.000 metres. 51.718 metres quadrats dels terrenys són propietat d’Incasòl -d’entre 3.200 i 12.000 metres quadrats- i la resta de l’Ajuntament -de 900 m2 i una de 1.700 m2-. 

El març de 2011 el tribunal va anul·lar la reclassificació inicial del sòl declarant la zona industrial il·legal i donant la raó als denunciants respecte al valor ambiental del sòl. Van demanar que es restaurés la zona recuperant el corredor. 

Malgrat les resolucions, el 2014 Roses va revisar els preus per activar la zona industrial. Incasòl i l’Ajuntament preveien posar a la venda les parcel·les i així van començar a publicitar-ho. El gener de 2016, però, el Tribunal Suprem ordenava al TSJC valorar la sentència i que si no es poden restaurar els terrenys com manifestaven, que s’obligués a indemnitzar.  

L’actual alcalde, Josep Maria Martínez (PSC), deixa clar que no hi haurà nous intents per reprendre la zona industrial. «Això es quedarà així, està declarat per sentència corredor biològic, és una sentència i ferma», conclou.

Crear espai per a empreses

L’alternativa per poder disposar de sòl per a les empreses que ho necessiten, o bé perquè estan al centre, o perquè es volen instal·lar a Roses, ha estat engegar la creació d’una àrea econòmica de baixa intensitat a la carretera de les Arenes, a tocar on se situen els Mossos d’Esquadra, un institut i la zona esportiva. 

L’alcalde explica que es treballarà prèviament en la vialitat perquè una àrea econòmica implica trànsit i «hem de crear zones de comunicació, de vials que siguin fàcils d’accedir». S’està treballant en la modificació del planejament. Serà una zona residencial i àrea econòmica de 26.385 metres quadrats destinats a tallers i petites activitats industrials.