Gairebé el 90% de les víctimes mortals a les carreteres de l'Alt Empordà són homes

Segons Trànsit, fins a l'agost s'ha hagut de lamentar la pèrdua de nou persones a la xarxa viària de l'Alt Empordà, la comarca gironina que ha registrat més morts

El darrer accident mortal es va produir el passat dissabte 5 d'agost a la C-31, a Vilamalla

Accident de trànsit mortal a la C-31, a l’alçada de Vilamalla, el passat dissabte.

Accident de trànsit mortal a la C-31, a l’alçada de Vilamalla, el passat dissabte. / JORDI CALLOL

Josep López Navarro

Josep López Navarro

El 88,8% de les víctimes a les carreteres de l’Alt Empordà (la comarca gironina que registra més accidents) aquest 2023 han estat homes. Segons dades facilitades pel Servei Català de Trànsit, del total de morts a les vies de la comarca (9) fins al 7 d’agost, 8 eren persones de sexe masculí. El darrer va ser la víctima de l’accident que es va registrar a la C-31 a l’altura de Vilamalla, el passat dissabte 5 d’agost. Es va produir una col·lisió frontal entre dos turismes i el conductor d’un dels vehicles, un home, va morir. En aquest sentit, del total de 9 víctimes, 7 han estat els conductors dels vehicles (tots homes, cap dona). Alhora, 2 eren passatgers (un home i una dona), i 1 era un vianant (un home).

En relació amb els ferits greus, les persones de gènere masculí (21) també han censat més accidents que no pas les de femení (6). A l’accident del passat dissabte hi va haver també dos ferits, un de crític (un home) i un de greu (una dona).

Respecte a l’interval d’edat de les morts, el 37,5% corresponen a la franja de 45 a 54 anys (3 víctimes). El segueix la franja que va dels 55 a 64 anys, la dels 25 a 34 anys (2 víctimes, respectivament), i la dels 0 a 14 anys (1).

El 44% d’accidents són de moto

Els accidents de moto, han estat la principal causa de mort a les carreteres de l’Alt Empordà entre el gener i l’agost d’aquest any. Del total de pèrdues que s’han hagut de lamentar a la xarxa viària comarcal (9 víctimes, sent la comarca gironina que en registra més), el 44,4% (4) han perdut la vida en sinistres d’aquesta tipologia. Segons dades de Trànsit, això suposa un increment del 50% respecte al primer semestre de 2022, quan n’hi va haver 2, i d’un 100% amb referència al 2019, quan no n’hi va haver cap. Tanmateix, a les carreteres catalanes, fins a finals de juliol, han mort 31 motoristes, cosa que representa el 34% de les víctimes mortals, una xifra inferior a la de la comarca.

Accident mortal d’un motorista a Saus, el maig passat. | ANTI-RADARS GARROTXA

Accident mortal d’un motorista a Saus, el maig passat. | ANTI-RADARS GARROTXA / josep lópez. figueres

El segon tipus d’accident que ha causat més morts a l’Alt Empordà han estat els que s’han produït amb vehicles lleugers, aquells que estan destinats al transport de persones, com poden ser els turismes. S’han registrat quatre morts. El darrer es va produir el passat dissabte a Vilamalla. És un més que l’any passat i tres més que el 2019. En tots els accidents hi ha més d’un vehicle implicat.

Així mateix, aquest 2023 s’ha indexat la mort d’un vianant a les carreteres. En aquest cas, es produeix un descens respecte al 2022, quan en van morir tres. En canvi, el 2019 no en va morir cap. Són víctimes, en tots els casos, d’atropellaments. Cal destacar que no s’ha de lamentar la pèrdua de cap ciclista.

Respecte a la tipologia d’accidents, els de col·lisió frontal són els més abundants. N’hi ha hagut 5 en concret. El segueixen els accidents de col·lisió lateral. Se n’han registrat 2. En canvi, no s’ha produït cap sinistre simple ni cap encalç (en ambdós casos, el 2022 se’n va produir un), ni tampoc altres col·lisions.

Amb tot això, les vies de la comarca que han registrat més morts entre el gener i l'agost d’enguany han estat l’AP-7 (2) i l’N-II (2). A la vegada, tant a l’N-260 com a la GI-510, la GI-610 i la GI-623 hi ha hagut una víctima mortal. Seguint aquesta línia, en el conjunt de Catalunya, l’AP-7, amb 8 persones finades, és la via que ha registrat més sinistres mortals, tot i que manté una clara reducció de les víctimes mortals respecte a l’any passat. En el mateix període, van perdre la vida 19 persones, la qual cosa representa una reducció de més de la meitat, del 58%.

Creixen les xifres

Aquest any, les xifres de sinistres a les carreteres altempordaneses són més elevades en comparació a les que es van anotar entre el gener i l’agost de 2022. Enguany, per exemple, hi ha hagut una víctima mortal més, passant de les 8 de l’any passat a 9. En canvi, els accidents mortals s’estabilitzen, ja que l’any passat va haver-hi 8, i aquest any, també. No obstant això, han crescut els accidents amb morts i ferits greus, passant de 16 a 26; els accidents amb víctimes, que creixen de 16 a 26; els ferits greus, que passen de 12 a 26; i els ferits lleus, que pugen de 164 a 171.

Pel que fa a les carreteres gironines, a data 7 d’agost, han mort 15 persones, 5 menys respecte a l’any passat i 1 menys que el 2019. En la totalitat de Catalunya, són 95 els individus que han mort en accident de trànsit a la xarxa viària interurbana.

El maig és el mes que registra més morts a les vies de l’Alt Empordà

Des de principis d’any, el mes que ha registrat més víctimes mortals a les carreteres de l’Alt Empordà ha estat el maig (3 morts), seguit del juny (2), el febrer (2), l’agost (1) i el gener (1). Sobta que durant el juliol, mes que registra una mobilitat molt elevada a les carreteres del país, no s’hagi hagut de lamentar cap víctima. La xifra xoca bastant amb la del conjunt de Catalunya, on 20 persones han mort, sent el mes d’aquest 2023 que ha concentrat més persones finades per accident de trànsit, per davant de l’abril que en va registrar 17. En aquest sentit, cal destacar també que en els mesos de març i abril –quan hi ha força desplaçaments, sobretot per Setmana Santa–, no hi ha hagut cap mort a la xarxa viària de la comarca.

Pel que fa als dies, els que més morts han registrat són els feiners (de dilluns a dijous). Hi ha hagut 3 víctimes. Els altres dies que registren més morts han estat els dissabtes (3), el divendres o les vigílies de festius (2) i els diumenges (1).