Endesa refà la línia de Colera que el foc va fer desaparèixer

La companyia elèctrica manté un generador a la població altempordanesa i s’espera que divendres recuperi el servei ordinari

La companyia ja ha reposat els pals, aquí el nou i el cremat.

La companyia ja ha reposat els pals, aquí el nou i el cremat. / ENDESA

Carme Vilà

El virulent incendi del cap de setmana va passar per sota la línia elèctrica que alimenta Portbou, Colera i Llançà perquè les torres són metàl·liques, però en arribar al ramal de Colera les flames van fer desaparèixer les torres que sostenten el cablejat.

La companyia va instal·lar un generador perquè Colera recuperés el servei i esperar que el terreny no fos tan calent per arribar-hi amb vehicles. Divendres s’espera que estigui reparada, Es van quedar sense llum més de quatre mil clients i es va afectar quatre torres, 300 metres de cable aeri i cin de subterrani.

Una de les afectacions habituals en els incendis són les línies elèctriques, per danys causats directament pel foc o per seguretat.

Endesa rebia l’avís dissabte a les vuit del matí de desconnectar la línia de Portbou, Colera i Llançà. La totalitat es trobava dins la zona de foc, en ple Pla Alfa i en un moment en què els protocols indiquen que es desconnecti el servei perquè els equips terrestres i aeris dels Bombers puguin treballar amb total seguretat de risc elèctric. Això va deixar sense llum tot Portbou i Colera, i una part de Llançà amb el total de 4.179 clients.

A partir de les 12 del migdia es va poder reconnectar Llançà i a les 12.46 Portbou. Però a Colera només hi arriba un ramal, una línia de mitja tensió que entra al municipi i que va resultar cremada. Es va optar per situar un grup electrògen que donés llum «perquè la línia no existia», indica la companyia.

La torre cremada

La torre cremada / ENDESA

Colera, amb grup electrògen

Els tècnics tampoc han pogut accedir al terreny fins que s’ha refredat perquè hi havia risc que fongués les rodes dels vehicles. Els operaris hi estan treballant i s’espera que divendres estigui del tot reposada. Fins llavors Colera continuarà amb el grup electrògen.

El foc va cremar les torres, que són de fusta, i fins i tot cinc metres de cable subterrani d’entrada al trasnformador elèctric de Colera. La resta del cable aeri està en bon estat. Els operaris ja han reposat les torres i treballen per connectar i refer camins.

La companyia ja ha reposat els pals, aquí el nou i el cremat.

La companyia ja ha reposat els pals, aquí el nou i el cremat. / ENDESA

Extingit

D’altra banda, els Bombers van donar ahir per extingit l’incendi de Portbou i Colera ahir al migdia. Des d’aquest diumenge al matí no s’havien registrat revifalles i per això el dilluns a primera hora van dir que ja estava controlat. Arran d’aquest canvi de fase, ja es van aixecar les restriccions de trànsit a l’N-260 que hi havia vigents. Una quinzena de dotacions remullaven la zona i aquest vespre s’ha quedat només un camió d’aigua revisant el perímetre. Finalment, quan faltaven dos minuts per la una del migdia, els Bombers van anunciar que el foc ja s’havia extingit. En total s’han cremat 573 hectàrees, 387 de les quals a Colera i 185 a Portbou.

Així mateix, el Cos d’Agents Rurals va tancar ahir l’episodi de perill d’incendi forestal amb 726 actuacions de prevenció i 20 denúncies. La majoria estan relacionades amb la restricció d’accessos als espais naturals però també amb inspeccions d’activitats amb risc.

@emporda_info 🚒 L'incendi de Portbou i Colera entra en fase de control 🔥 En total s'han cremat 573 hectàrees #IFPortbou ➡️ Llegeix tota la notícia a www.emporda.info ✍️🎥 Jordi Callol 📹🎞️ Bombers #prensaiberica #emporda #incendi #Portbou #Colera #foc #fire #bombers #fireman @Prensa Ibérica ♬ original sound - Setmanari de l'Alt Empordà

Subscriu-te per seguir llegint