Els hostalers rosincs volen la Bandera Verda de sostenibilitat

Roses competeix amb vint municipis de Catalunya i intenta arrabassar el distintiu a Lloret i Torroella de Montgrí

Activitats a la piscina del càmping Salatà de Roses

Activitats a la piscina del càmping Salatà de Roses / Gemma Tubert

Emporda.info

Més de 150 establiments del sector de l’hostaleria de Roses participen aquest estiu en la quarta edició del «Movimiento Banderas Verdes», una iniciativa duta a terme per Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya.

La campanya busca premiar el compromís dels municipis i de l’hostaleria amb l’economia circular i el reciclatge de vidre durant l’època estival. Alhora, Banderes Verdes premia l’esforç de l’hostaleria local i dels ajuntaments amb el reciclatge d’envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic.

Roses competeix amb fins a vint municipis de Catalunya i intentarà arrabassar la Bandera Verda a Lloret de Mar i Torroella de Montgrí – l’Estartit, els dos municipis que van resultar guanyadors en l’última edició de la iniciativa a les terres catalanes. A la resta d’Espanya, els premiats van ser Chiclana i Fuengirola (Andalusia), Oriola i Benidorm (Comunitat Valenciana), Sant Antoni de Portmany (Illes Balears) i San Javier (Regió de Múrcia).

Banderes Verdes contempla accions per donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones de costa ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i prop del 50% dels residus d’envasos de vidre d’un únic ús que hi ha al mercat són generats pel sector hostaler, de manera que la seva implicació és clau per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

A més, en aquesta nova edició del «Movimiento Banderas Verdes», Ecovidrio portarà en marxa la segona edició del Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera de les nostres costes, amb l’objectiu d’analitzar la presència de mesures a favor de la sostenibilitat en el sector d’hotels, restaurants i cafeteries a través de quatre palanques. Són la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica, el consum responsable i el consum de l’aigua. Segons la primera edició d’aquest baròmetre, que va comptar amb la participació de 10.000 locals d’hostaleria, 7 de cada 10 establiments de les zones costaneres apliquen ja mesures de sostenibilitat en la gestió dels seus negocis.

Val a dir que Banderes Verdes es consolida amb aquesta quarta edició com una de les iniciatives clau de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria. De fet, en l’àmbit nacional, la campanya tindrà lloc aquest any en més de 140 municipis costaners de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de més de 15.000 establiments d’hostaleria. En total, enguany, s’entregaran nou Banderes Verdes a tot el país.