Holanda mira cap a la comarca en la gestió dels incendis forestals

La ministra de Natura neerlandesa visita Mas Marès a Roses per aprendre i compartir estratègies d’èxit

La creació d’un paisatge sostenible i d’un tallafoc natural consolida la finca com a referent europeu

La ministra dels Països Baixos, bombers nacionals d’Holanda i un grup científic van visitar Mas Marès. | FUNDACIÓ PAU COSTA

La ministra dels Països Baixos, bombers nacionals d’Holanda i un grup científic van visitar Mas Marès. | FUNDACIÓ PAU COSTA / SÒNIA FUENTES. ROSES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Les estratègies de la finca agrícola Mas Marès de Roses, situada en el Parc Natural de Cap de Creus, per incrementar la biodiversitat i prevenir incendis forestals són reconegudes com un model de referència a escala europea. Recentment, la ministra de Natura i Nitrogen dels Països Baixos, Christianne van der Wal, va visitar la finca com a part d’un intercanvi de coneixements amb el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i comandaments del Brandweer Nederland, el cos de bombers neerlandès.

La Fundació Costa Pau va organitzar aquesta trobada per sol·licitud dels bombers dels Països Baixos, amb l’objectiu d’aprendre de les experiències de gestió d’emergències i territori a Catalunya, especialment en la prevenció d’incendis forestals. Holanda, un país del nord-oest d’Europa, ha experimentat un augment del risc d’incendis forestals a causa del canvi climàtic i està treballant per preparar-se institucionalment, prenent exemple de les experiències de països de la regió mediterrània, que tenen una àmplia experiència en aquest àmbit.

Jordi Vendrell, director de la Fundació, ha destacat que «volen comprendre com els països del sud aborden i preparen el seu territori des de la perspectiva de la gestió territorial per aconseguir paisatges més resistents al canvi climàtic». La visita de la ministra dels Països Baixos va incloure una visita al Complex Central dels Bombers a Bellaterra per conèixer el model català de gestió d’incendis forestals i d’emergències.

La visita a cap de Creus permet compartir aprenentatges. | FUNDACIÓ PAU COSTA

La visita a cap de Creus permet compartir aprenentatges. | FUNDACIÓ PAU COSTA / SÒNIA FUENTES. ROSES

Durant l’estada a Mas Marès, es va destacar la importància de tenir espais gestionats, sigui mitjançant la ramaderia extensiva com el projecte «Ramats de Foc» al cap de Creus o creant espais segurs on els bombers puguin desplegar recursos, com les vinyes i les zones pastorals amb pastors i ramats. Es va debatre com s’organitzen aquestes iniciatives a escala territorial, el suport de les institucions i les dificultats que es troben en aquest procés.

Els Bombers de la Generalitat són els responsables de determinar les àrees estratègiques que han de ser gestionades, i han entès els avantatges d’aquest paisatge mosaic o sistema agrari d’alt valor natural, ja que fa el territori més resilient al canvi climàtic i als incendis, a més de proporcionar una capacitat més gran per a nínxols ecològics i biodiversitat.

Hi ha espais com Mas Marès que busquen aportar beneficis addicionals a la societat com serveis de seguretat

La biòloga Anna Espelt destaca que «fa gairebé vint anys que van adquirir les vinyes de Mas Marès i van començar a treballar conjuntament amb el Parc Natural de Cap de Creus per a la gestió d’aquest territori». Un grup de científics que estudien la gestió dels incendis forestals van coincidir amb la ministra dels Països Baixos i estan fent un seguiment de com Mas Marès va actuar durant l’incendi del 2022. Pròximament, publicaran un paper científic basat en les seves observacions. «Ens fa molta il·lusió que es pugui fer ciència a partir de tot el que estem aprenent. No deixem de rebre entitats i think tanks científics, en concret participem en el programa Life Midmacc» assenyala Espelt , un projecte que té per objectiu principal promoure l’adaptació al canvi climàtic a través de la implementació i prova de diferents alternatives de gestió del paisatge».

Mas Marès és converteix així en un exemple per a altres països com Holanda, que volen aprendre de Catalunya per afrontar millor els incendis forestals. La col·laboració estreta entre tots els actors territorials en la zona de cap de Creus i Mas Marès és clau per assolir una estratègia més integrada i gestionar millor els paisatges. A més de la seva activitat econòmica, aquests espais busquen aportar beneficis addicionals a la societat, com serveis de seguretat i biodiversitat, que són característiques distintives d’aquestes iniciatives.