Vint anys esborrant la frontera al Pertús

Quan van desaparèixer els controls a les fronteres es van crear els Centres de Cooperació Policial i Duanera; el primer va ser el del Pertús, on hi treballen cada dia policies francesos i espanyols, que intercanvien informació

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Eva Batlle

Hi ha un edifici que a alguns gironins que creuen la frontera a la zona del Pertús els pot semblar estrany i curiós alhora. Es troba a les afores, a peu de la carretera RD900, davant d’un cementiri i a la banda francesa. És el Centre de Cooperació Policial i Duanera (CCPA) del Pertús i es troba en un punt on fa anys hi havia un edifici de duanes. En aquest equipament ubicat en un punt estratègic hi treballen cada dia policies de banda i banda de frontera, és a dir, francesos i espanyols. Estan operatius tots els dies de la setmana i el seu principal objectiu és la cooperació i sobretot compartir tota la informació necessària entre els dos estats.

Diari de Girona ha pogut accedir a aquest centre policial i el que crida l’atenció només arribar-hi és una placa amb un mapa i on queda clar la denominació del centre. Darrere seu hi ha tres banderes hissades: la de França, la de la Unió Europea i la d’Espanya. 

Un cop s’entra a dins s’arriba al centre d’operacions, una sala plena d’ordinadors. Aquesta està dividida en dues àrees: a la dreta hi ha els operadors espanyols i a l’esquerra, els francesos.

Una cinquantena de persones hi treballen per torns i hi són representades totes les forces d’ordre d’ambdós països. Del costat espanyol hi ha la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera. Mentre que del bàndol francès, hi treballa la Policia Nacional, la Gendarmeria i Duanes.

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Aquest centre fa més de 20 anys que funciona i compta amb dos coordinadors: un per la part espanyola i un per la francesa. En el cas de la francesa recau en la Policia Nacional, el comissari Christian Lajarrige n’és el coordinador actual. Mentre que per la part espanyola el responsable és el tinent de la Guàrdia Civil Samuel Molina. Aquests coordinadors estan assistits per un cap destacament de cada institució. En el cas d’Espanya, la coordinació del CCPA s’alterna entre Policia Nacional (CNP) i Guàrdia Civil cada dos anys. El coordinador adjunt de la part espanyola enguany és l’inspector del CNP José Carlos González

Quan no hi ha controls

Aquest explica els antecedents d’aquests centres i recorda que són els hereus de les comissaries compartides. Unes comissaries que naturalment van desaparèixer quan van acabar els controls fronterers fruit de l’acord de Schengen. El naixement dels CCPA és resultat, subratlla, de la necessitat de pal·liar aquests «dèficits de seguretat» en aquestes àrees. Un acord bilateral amb França signat el 1998 va establir la cooperació a través de la creació d’aquests centres entre els dos Estats. El centre del Pertús va ser el primer que es va establir a partir d’aquest conveni. Va ser inaugurat el 25 de novembre de 2002 pel llavors ministre de l’interior Ángel Acebes i el seu homòleg francès Nicolas Sarkozy. França i Espanya comparteixen quatre CCPA actualment.

La incorporació dels Mossos d’Esquadra al centre del Pertús va ser més tard, el 2008. El sotsinspector Xavier Vinagre és el cap de la Unitat de Cooperació Transfronterera dels Mossos al CCPA. I per la part del Servei de Vigilància Duanera, el responsable del destacament és Pedro Torres.

Intercanvi «immediat»

La feina que fan en aquest centre és sobretot d’intercanvi d’informació i aquesta té com un denominador comú «la rapidesa i la immediatesa», així ho indiquen els responsables policials dels dos països. La fluïdesa d’informació és fruit també de la convivència entre tots els cossos policials que treballen conjuntament, creuen informació i no han de passar per altres canals més burocràtics com serien oficines centralitzades a París o Madrid. Comparteixen moltes hores al dia i això també fa que es trobin a les hores de menjar i, per tant, la convivència sigui molt elevada.

Els CCPA tenen com a objectiu afavorir el bon desenvolupament de la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera i, en particular, lluitar contra la immigració irregular, la delinqüència fronterera i els tràfics il·lícits, especialment de drogues, i la prevenció de les amenaces contra l’ordre públic. Aquesta cooperació es basa sobretot en l’obtenció i intercanvi d’informació. 

Aquest intercanvi es fa a través d’una aplicació informàtica de l’Europol, que han estrenat els treballadors del Pertús i que ve a ser com un correu electrònic que s’envia per part d’un Estat a l’altre. Un dels operadors rep per exemple la petició dels francesos i aquest consulta en la base de dades allò que se li demana, mentre que la resposta s’envia a l’operador que l’havia sol·licitat. 

Les bases de dades que es consulten poden ser de molt tipus ja sigui per exemple de comprovació de dades relacionades amb antecedentsvehiclesinformació d’empreses, entre altres. L’important és la rapidesa de resposta, a banda de la qualitat. 

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

L’operador que atén la petició dependrà de les competències que té el cos policial. Per exemple, els Mossos d’Esquadra tenen molta feina amb temes de delinqüents que traspassen la frontera i procedeixen de Catalunya. Sobretot, com explica l’inspector Xavier Vinagre, són demandes que tenen a veure amb ciutadans francesos que estan a Catalunya però també pot ser d’altres nacionalitats i que hi havia algun tipus de vincle amb França.

El coordinador espanyol destaca que per la seva banda, la Guàrdia Civil té més reclamacions per temes relacionats amb les armes, ja que són els encarregats de l’àmbit. Mentre que la Policia Nacional fa moltes gestions sobre estrangeria, ja que en té la competència. Un dels aspectes que més tramita són les readmissions. Mentre que des de Vigilància Duanera, com explica el seu responsable al Pertús, el que solen tenir són peticions sobre dades d’empreses, d’alguns vaixells, entre altres.

Informacions operatives

Un altre aspecte que potser és menys desconegut és la transmissió d’informació operativa. És a dir, enfocat al control de fronteres

Per exemple, reben avisos de l’altre Estat que un cotxe ha retornat d’un control que es feia a França i entra a Espanya per la frontera. I des del CCPA ho transmeten als cossos policials competents.

També s’avisen entre Estats per exemple que saben que passarà un camió carregat de droga i, després, se’l pot interceptar i detenir el xofer. 

L’ordinador d’entrada és el canal habitual de la transmissió d’informació però com explica el coordinador adjunt, «hi ha excepcions» perquè a vegades reben trucades i cal que responguin ràpidament a una informació. 

El coordinador francès destaca que normalment des de la part francesa el que demanen més a la part espanyola és informació sobre immigració, drogues i fets violents. Mentre que des de la part espanyola els requereixen sobre tràfic de drogues, informacions sobre accidents o fets a les carreteres i agressions. Tant els responsables espanyols com francesos asseguren que hi ha molt bona sintonia i cooperació entre països tot i que són diferents Estats i sovint amb lleis també diferents.

Hi ha altres tasques que passen més desapercebudes però que també realitzen des del CCPA com pot ser la gestió de notes informatives entre països sobre incidents i dispositius especials. En cas de persecucions transfrontereres són els que alerten l’altra part que un cos policial entrarà al seu país; també poden arribar a coordinar controls de patrulles mitxes, donen suport de lliuraments judicials, entre altres. El coordinador de cada Estat també té la funció d’encarregar-se de fer el control estadístic, elaborar uns criteris comuns de funcionament, com ressalta el tinent de la Guàrdia Civil.

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús: Vint anys esborrant la frontera. | ANIOL RESCLOSA

Més coordinació

El comissari francès explica que hi ha un aspecte que estan en aquests moments intentant de coordinar millor entre ambdós estats. És el que té a veure amb la mobilitat i l’autopista en cas de grans incidents. Cal recordar que l’AP-7 i l’A9 estan enllaçades i només els separa la frontera però al final són una mateixa via i uneix ambdós països.

En casos de nevadesincendisaccidents molt greus volen trobar la forma de comunicar-se millor i, per això, junt amb el responsable dels Mossos al CCPA, el sotsinspector i ell s’han reunit recentment a Marsella per unificar criteris alhora d’actuar quan hi ha aquest tipus de fets.

«Orgullosos» de la feina

Hi ha aspectes de caire més meritori que transcendeixen el dia a dia del CCPA però que els policies se’n mostren orgullosos i que tenen un bon resultat gràcies a la immediatesa del seu treball. El coordinador espanyol recorda un cas que ha tingut enguany ressò mediàtic i on va ser clau aquest centre. Es tracta d’un segrest que es va produir en una població de Castelló de la Plana. Tot va començar quan la filla de la víctima va alertar des de Marsella a la policia francesa que no tenia notícies de la seva mare des de feia massa temps. La policia francesa va alertar al CCPA del Pertús i gràcies a això es va poder coordinar a València un dispositiu per alliberar-la. La Guàrdia Civil va poder trobar el parador de la dona segrestada i maltractada i van detenir al seu marit. Aquest va ingressar a presó. 

Aquest tipus de fet, recorda el tinent de la Guàrdia Civil, també es va donar un cop a la inversa i en aquest cas van intervenir els Mossos d’Esquadra. Aquests casos com ara alliberar dues dones i salvar-los la vida fa sentir satisfets als cossos de seguretat presents al CCPA, destaquen els responsables de cada policia. 

Una altra mostra d’aquesta cooperació policial i duanera és la d’un recent accident de trànsit mortal. Un taxista va morir envestit a la Jonquera el 10 de juny després de fugir d’un control al peatge del Voló (França). L’avís de la policia francesa va ser clau per poder-lo detenir a Catalunya i l’intercanvi d’informació al centre de cooperació ho va permetre, subratllen. A més, al conductor li van intervenir haixix i marihuana.

Aquests són exemples de successos però també realitzen tasques com ara tràmits, recorda el coordinador adjunt espanyol. Un de recent va ser el lliurament d’un menor que havien de traslladar cap a França on tenien la tutela i que havia estat detingut a Olot. Des del CCPA es va coordinar i els Mossos van fer el lliurament al país gal. 

Subscriu-te per seguir llegint