Entrevista | Júlia Ruiz Domènech Dinamitzadora de l’Espai Jove de Vilafant

«Soc partidària que els joves tinguin veu pròpia al seu poble»

«M’he sentit sempre molt de l’Espai Jove i, tot i que fa poques setmanes que en soc la dinamitzadora, tinc moltes ganes de fer coses i de crear-ne d’altres per dur a terme»

Júlia Ruiz davant un dels grafitis de l’Espai Jove de Vilafant.

Júlia Ruiz davant un dels grafitis de l’Espai Jove de Vilafant. / JORDI CALLOL

Jordi Callol

Jordi Callol

Des de fa uns anys, el jovent de diferents municipis disposa dels anomenats espais o oficines joves, uns llocs que es converteixen en punts de trobada, llocs on fer activitats i on es potencia el sentiment de pertinença a la població. Unes tasques on la dinamització té un pes important. Júlia Ruiz Domènech s’ha graduat fa poc com a mestra d’educació primària i des de fa aproximadament un mes és la nova dinamitzadora de l’Espai Jove del seu municipi, Vilafant. Un espai on fins fa pocs anys hi passava un munt d’hores com a usuària.

Des de fa unes setmanes és la nova dinamitzadora de l’Espai Jove de Vilafant. Com està essent l’experiència?

Se m’ha fet molt fàcil. Porto des dels 12 anys venint aquí com a usuària i ja el coneixia completament. M’he sentit sempre molt de l’Espai Jove i, tot i que fa poques setmanes que hi treballo de dinamitzadora, tinc moltes ganes de fer coses i de crear-ne d’altres per dur a terme.

Havent sigut usuària des de fa tants anys com ha viscut el canvi de rol?

És estrany perquè sempre havia vingut aquí com una usuària més. Per mi l’Espai Jove és un espai de trobada amb els amics. Al principi no saps què és, però les dinamitzadores que hi havia en aquell moment em van engrescar a voler fer coses pel meu poble i a crear una identitat per Vilafant. Això és el que m’agradaria continuar fent, així com crear un entorn segur per a tothom, però també un lloc de diversió, de tallers i d’activitats.

Què la va motivar a fer el pas a ser dinamitzadora?

El meu amor cap als joves, cap a Vilafant i cap a la dinamització en general. Sóc molt partidària que els joves tinguin una veu pròpia al seu municipi. A més, tenia moltes ganes de continuar fent coses per Vilafant.

«Fa tants anys que l’Espai Jove també és meu i me l’estimo tant, que afronto aquesta nova etapa d’una manera molt diferent»

Creu que l’ha influït haver passat per tots els papers de l’auca?

Totalment. M’he saltat el pas de conèixer l’Espai perquè ja el conec. Fa tants anys que l’Espai Jove també és meu i me l’estimo tant, que afronto aquesta nova etapa d’una manera molt diferent.

Quins objectius s’ha plantejat?

Molts! Soc un cul inquiet i m’agrada molt fer moltes coses. Els meus pròxims objectius són crear activitats per a tothom, la Nocturna de Vilafant que farem el dia 15 de juliol, la Festa Major (conjuntament amb la Revolució Jove)... I tinc un projecte entre mans que encara no puc explicar, però que crec que serà bonic. Tot i això, també he de pensar que he de frenar, respirar, pensar que és estiu i que venen activitats més calmades.

Deia que estan preparant la Festa Major amb la Revolució Jove, una associació amb la qual també està vinculada.

A l’Espai Jove s’hi pot anar des dels 12 fins als 18 anys. Nosaltres vam créixer i ja no podíem anar-hi com a usuaris. Des de l’ajuntament ens van plantejar poder fer un pas més enllà i crear aquesta agrupació juvenil que està vinculada a l’Espai. Aquí va néixer la Revolució Jove. Ara que soc a l’Espai continuo estant-hi vinculada i intento ajudar-los en tot el que puc.

I aviat tindran un local al costat de l’Espai, no?

Sí, just al costat de l’espai. Encara s’ha de renovar moltíssim, però tenim previst crear aquest nou espai per a la Revolució de Vilafant.

«Aposto molt per les xarxes socials perquè considero que són el motor de la comunicació»

A part dels objectius marcats i de les activitats, ja s’ha notat un canvi: la nova imatge a les xarxes.

Canvi d’imatge, canvi de logo, nou color... aposto molt per les xarxes socials perquè considero que són el motor de la comunicació d’avui en dia. Intento apretar molt per aquí. Tampoc puc amagar que soc una amant de la tecnologia, la robòtica i les xarxes socials, i hi vull deixar el meu granet de sorra.

Què pensa que es pot fer des de Vilafant pels joves?

Donar-los una escolta, una estima i que se sentin part d’aquest Vilafant. Precisament, crec que aquest poble està apostant molt pel jovent, però penso que l’espai fa la funció d’ajudar als joves a conèixer que tenen una veu al seu municipi i tot allò que no coneixen del consistori. Animo que vinguin, no només per fer una trobada d’amics, sinó per conèixer la seva població i el seu ajuntament.

A tot això s’hi suma la visió que té com a mestra.

Hi ha aquesta part més pedagògica per la qual em sento molt motivada. M’acabo de graduar i en tinc moltes ganes. Precisament, vaig començar aquesta feina per l’estima cap a l’educació, els joves i el lleure.