La Declaració Ambiental no frena l'arribada de l'eòlica marina al golf de Roses

El BOE publica el document on la zona de la costa brava nord es manté com "d'alt potencial per al desenvolupament de l'eòlica marina"

Recreació d'un parc eòlic marí.

Recreació d'un parc eòlic marí.

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

La Declaració Ambiental Estratègica dels Plans d'Ordenació de l'espai marítim (POEM) no serà cap obstacle perquè el golf de Roses mantingui la catalogació de zona "d'alt potencial per al desenvolupament de l'eòlica marina (ZAPER)". Nova denominació de l'antiga zona d'ús prioritari. Aquest divendres, la declaració ha sortit publicada al BOE sense que la zona denominada "LEBA2", la zona del golf de Roses i Cap de Creus, hagi estat exclosa. En canvi, la Declaració Ambiental Estratègica sí que deixa fora altres parts de la zona LEBA (Levantino-Balear) com la LEBA1 (Cabo de Gata) i la LEBA5 (Balears) per "minimitzar, en els dos casos, la interacció amb la pesca d'arrossegament; i, en el cas balear, també per la seva possible afectació a biodiversitat".

La publicació de la Declaració Ambiental Estratègica fa pensar que l'aprovació del POEM, que es farà per decret llei, serà un fet en els dies que venen. O a final d'any o, a molt estirar, a principi de gener. Fins al moment, fins a sis projectes diferents s'han interessat per instal·lar parcs eòlics marins al Golf de Roses. El conegut com a Parc Tramuntada, promogut per Sener i Blue Float Energy, és el que té la tramitació més avançada, però hi ha cinc projectes més aspiren a instal·lar un parc eòlic marí al gol de Roses. Entre ells els promoguts per filials de multinacionals com Iberdola o Ferrovial.