Tot està a punt perquè el dissabte 14 de maig se celebri a l’Escala un macro esdeveniment que inclou un debat i un concert amb un ampli cartell amb més de vint grups, tot plegat amb el lema La mar és vida. Renovables sí, però no així. El debat es fa al local del CER, a les 12 del migdia, i reuneix en la mateixa taula tres ponents: el doctor en Física Teòrica i investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Antonio Turiel; la biòloga i ambientòloga Marta Ball-llosera, i el doctor en Ciències Biològiques Ferran Vallespinós.

Els tres científics estan convidats a parlar entorn d’aquest tema: El model per a la transició energètica a Catalunya. El Parc Eòlic Tramuntana Nord. L’assistència al debat és lliure i gratuïta.

Una vintena de formacions

En el marc d’aquest mateix esdeveniment, a partir de les 7 de la tarda, s’ha programat un macroconcert amb les actuacions d’Adri Dilmé, Alenaires, Arjau, Arrels Escalenques, Arturo Gaia i Sergi Trenzano, Carme Callol, Chicho i Dolors, Corrandes Son Corrandes, Eduard Cases i Teresa Tarrida, Enric Casasses, Entredós, Jaume Arnella, Jaume Comas, Jaume Ibars, Josep Tero, La Vella Lola, Maria Antònia Pujol, Mapa, Marcel Casellas i Alfons Rojo, Neus Mar, Oreig de Mar, Quarts de Tres, Samuel Arderiu, Tres de Ronda i Xavier Marco. La música sonarà en directe a la plaça de la platja de Riells.

En l’organització de l’acció reivindicativa contra el parc eòlic Tramuntana Nord La mar és vida. Renovables sí, però no així hi han treballat diverses entitats tant locals com comarcals, com són el Fòrum l’Escala-Empúries, la plataforma ciutadana SOS Costa Brava, el moviment Stop Macroparc Eòlic Marí, Debat Constituent-Entesa de l’Escala i la Iaeden-Salvem l’Empordà.

Els impulsors de la iniciativa han obert un compte bancari per canalitzar el suport econòmic d’aquelles persones interessades a col·laborar en les despeses del macroconcert gratuït.

Temen que permetre el projecte obri la porta a la instal·lació de 250 aerogeneradors

L'Associació Stop macroparc eòlic marí de la Costa Brava nord tem que permetre el projecte Tramuntana obri la porta a la instal·lació de 250 aerogeneradors: "No seran tres ni 30, seran 250". Ferran Vallespinós fa una regla de tres i recorda que el compromís de la Generalitat d'aquí al 2050 és comptar amb 3.500 megawatts de potència d'eòlica marina. "Si només es poden posar a l'Empordà, no ens han d'enganyar i hem de veure quin és l'horitzó final", ha afegit.

Les entitats contràries al projecte qualifiquen el parc Tramuntana com una "idea esbojarrada" i una "bestiesa ecològica contra la diversitat". Per això, i a l'espera que l'Estat aprovi el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), continuen organitzant accions per demostrar l'oposició del territori a la instal·lació d'aerogeneradors davant del litoral de la Costa Brava. Reiteren que aniran "fins al final", tant des del punt de vista administratiu com judicial, per evitar que sigui una realitat.

Ferran Vallespinós, membre de l'Associació Stop macroparc eòlic marí, ha subratllat que, entre les darreres novetats en relació al projecte hi ha que a Europa "comença a tenir la mosca al nas": "Hem de fer veure a Europa que no es pot malmetre la biodiversitat amb fons europeus. Estem a favor de la transició emergència però en contra de la traïció ecològica i aixecar el parc en un espai tan reduït enmig de tres parcs naturals és una autèntica traïció ecològica".

A més, també adverteix que permetre la instal·lació d'aerogeneradors a la Costa Brava acabarà desembocant en una macroinfraestructura de 250. Vallespinós sosté que tant la prova pilot amb tres aerogeneradors com la primera fase amb 30 obririen la port a la instal·lació de molts més ventiladors. El motiu: que el compromís de la Generalitat amb horitzó 2050 és comptar amb 3.500 megawatts de potència d'eòlica marina "que se'ns diu que només es poden posar a l'Empordà". Segons el membre de l'associació, és una "trampa" i insta les administracions a "no enganyar" la ciutadania.