Figueres

Figueres busca la "solució definitiva" per als passos a nivell i la divisió ferroviària

El govern municipal espera «resultats positius» de la recent reunió amb el secretari general d'Infraestructures i els representants d'Adif

El pas a nivell de l'avinguda Vilallonga, un entrebanc històric.

El pas a nivell de l'avinguda Vilallonga, un entrebanc històric. / BORJA BALSERA

SANTI COLL

Des de finals del segle XIX, la història de Figueres ha estat vinculada al ferrocarril i a totes les seves conseqüències com a mitjà de transport de mercaderies i passatgers, però també com a línia física que ha dividit la ciutat en dues parts que mai han acabat d'estar ben relligades.

L'actual govern figuerenc, presidit per l'alcaldessa Agnès Lladó, ha recuperat la vella ambició de quasi tots els anteriors consistoris dels darrers cinquanta anys, d'aconseguir eliminar els passos a nivell i tota la cremallera de les vies que travessen la ciutat.

Dies enrere, de manera telemàtica, l'alcaldessa, el vicealcalde, Pere Casellas; el segon tinent d'alcalde, Jesús Quiroga, i el regidor d'Urbanisme, Xavier Amiel, es van reunir amb el secretari general d'Infraestructures del govern espanyol, Sergio Vázquez i representants d'Adif per tornar a posar la reivindicació sobre la taula. Durant la reunió, segons van informar fonts municipals, també es van tractar altres temes rellevants per a la capital empordanesa, com són el tram urbà de la carretera N-II, l'actual avinguda Salvador Dalí, que encara és en mans de l'Estat, i el futur de la variant d'aquesta mateixa via.

Tan bon punt va acabar aquesta trobada, Agnès Lladó va deixar clar que «Figueres pateix des de fa massa anys els dos passos de nivell a la ciutat. No ens podem permetre la ciutat dividida en dos i que no garanteix la igualtat d'oportunitats per a les persones i del perill que suposa pel que fa a seguretat el pas del tren per dins la ciutat. Cal posar data i exigir una solució definitiva, no podem esperar més. Nosaltres, com a Ajuntament, estem fent els deures, treballant amb el nou POUM, i cal que el ministeri faci la seva feina».

La voluntat municipal implica «trobar una solució definitiva» al traçat ferroviari i que aquesta permeti definir un Pla general d'ordenació urbana que realment compleixi les expectatives municipals. Des de la casa de la vila, estan oberts «a totes les opcions que es puguin plantejar» quan es considera l'existència de dues estacions de transport ferroviari, que ara estan allunyades l'una de l'altra.

L'etern debat de la via: Pere Giró va bloquejar-la el 1974

A partir del boom turístic dels anys seixanta, quan encara no hi havia autopista ni s'havia fet el tram costaner de l'N-260, el pas a nivell de l'avinguda Vilallonga de Figueres va evidenciar el seu paper de tap de la mobilitat. A l'estiu, tots els vehicles dels turistes que anaven a la costa acabaven atrapats en aquest punt.

La ciutat creixia cap a la zona de llevant, però el traçat ferroviari era un llast. L'any 1974, amb Franco encara viu, l'alcalde Pere Giró va arribar a travessar els camions de bombers sobre la via per a protestar pels inconvenients dels passos a nivell. Des d'aleshores només n'han desaparegut dos, el de la Ronda Sud i el de Sant Pau de la Calçada, escenari de nombrosos accidents mortals. Soterrar la via o traslladar-la han estat dues opcions molt debatudes, fins i tot hi va haver un projecte d'enlairar l'avinguda Vilallonga que va despertar una forta oposició. L'Estat té un gran deute històric amb Figueres.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió